Politika i gospodarstvo

Natječaj propao jer nema tko prebrojiti stabla?!

pojezerje by slobodnadalmacija.hr

Agencija za poljoprivredno zemljište poništila je natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području općine Pojezerje. Riječ je o 36,7 hektara državnih parcela, koje su do sada bile neobrađene, a u zakup su se trebale davati sukladno novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Međutim, natječaj je propao iz banalnih razloga, a radi se o tome da nije formirano povjerenstvo za procjenu količine drvne mase na parcelama koje su predmet zakupa. Problem je doveden do apsurda poglavito kada se zna da je riječ o zemljištu na kojem nema nikakvih stabala osim šikare.

Do sada su se više puta mijenjala zakonska rješenja oko podjele državne zemlje, da bi sada državnim parcelama gospodarila Agencija za državno poljoprivredno zemljište.


Tako su zemljištem gospodarile jedinice lokalne uprave, gradovi i županije na temelju programa raspolaganja i uz suglasnost ministarstva poljoprivrede. Vlada Jadranke Kosor pred sam kraj mandata dopustila je bila čak i prodaju državnih parcela, ali u Neretvi to nije prošlo, unatoč provedenim natječajima za prodaju.

Nakon promjene državne vlasti, Vlada Zorana Milanovića napustila je sustav prodaje državnih parcela te uvela višegodišnje zakupe i koncesije osnivajući Agenciju za poljoprivredno zemljište, koja je preuzela nadležnosti glede raspolaganja državnim.

Pravo prvenstva
Prema novom zakonu, sudionik javnog poziva za zakup državnog zemljišta može biti fizička ili pravna osoba, koja je platila sve dospjele obveze s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH i protiv koje se ne vode postupci radi predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

Zakonodavac je propisao i pravo prvenstva pod jednakim uvjetima, a ono se odnosi na poljoprivrednike koji Agenciji dostave svoj gospodarski program ili pak one koji su već u posjedu tih parcela za koje se traži novi zakup, dok je visina ponuđene zakupnine na trećemu mjestu i ona ne može biti dvostruko veća od početne cijene.

Kako doznajemo, početna cijena za zakup 36,7 hektara u općini Pojezerje iznosi 22 tisuće kuna, i ona prema natječajnim propozicijama nije mogla biti veća od 44 tisuće kuna. Četvrtina tog iznosa uplaćuje se u općinski proračun, dok ostatak ide preko Agencije u državni proračun. Međutim, nakon poništenja natječaja, bez prihoda su ostali i općinski i državni proračuni, a državno zemljište do daljnjega će biti neobrađeno unatoč iskazanom interesu privatne tvrtke da ga privede svrsi i zaposli radnike s područja općine Pojezerje.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.slobodnadalmacija.hr