Politika

NAPUSTILI SJEDNICU: Oporba se oštro usprotivila novim cijenama zakupa prostora u domovima zdravlja

Na Županijskoj skupštini vijećnici su usvojili Odluku o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija (temeljem usvajanja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti) i to uz amandman kluba vijećnika HDZ-a. Iako je sjednici nazočila nekolicina liječnika domova zdravlja, iako su pojedini vijećnici željeli čuti njihovo direktno mišljenje, sukladno poslovniku, kako je objašnjeno na sjednici, takvo što nije moguće jer nitko osim vijećnika ne može dobiti riječ.

– U pripremama za ovu sjednicu dogovorili smo umanjenje planiranih cijena za 20 posto. Kao županija imali smo četiri zadaće u skladu sa Zakonom koje je trebalo napraviti, a do sada smo proveli dvije, a danas slijede i preostale dvije. Prve dvije bile su donošenje Odluke o funkcionalnoj integraciji raznih službi u korist Hitne medicine, druga je bila o formiranju novih dežurstava i to onima preko vikenda, što smo uspješno odradili u ožujku. Preostale su odluke o zadržavanju ambulanti u okviru Doma zdravlja u odnosu na one koji idu u koncesioniranje te utvrđivanje zakupnina za koncesionare, tj. za ordinacije koje su u vlasništvu Doma zdravlja – pojasnio je uvodno župan Dobroslavić te dodao kako će se koncesionari podijeliti u dvije vrste – one koji sami rješavaju prostor za obavljanje svoje djelatnosti i one koji su do sada koristili prostore Doma zdravlja i to i dalje žele.

Vijećnik Maro Kristić rekao je kako nije korektno da se gubitci Domova zdravlja saniraju preko liječnika koji pružaju uslugu primarne zaštite. Naglasio je kako smatra da visine zakupnine nisu primjerene jer nisu oni proizveli ‘dubioze’.


Vijećnik Krešimir Kuran istaknuo je kako se novom odlukom liječnicima visina zakupnine u nekim slučajevima povisuje i do 100 posto. Uvođenjem zona, dodao je, napravljena je velika razlika između djelatnosti. Povećanje najma po kriterijima djelatnosti je nejasno i dovodi do nejednakosti među liječnicima te povećavaju trošak koji nije predviđen ugovorom s HZZO-om. Kojom logikom su određene zone i iznosi?

Vijećnik Davor Penić zamjerio je županu Dobroslaviću što su uvedeni koeficijenti, a nije se vodilo računa o razlici u medicini rada na otoku i gradovima gdje je velika razlika u broju pacijenata.

– Ordinacije s povlaštenim timovima imaju manje pacijenata zašto bi oni plaćali 1500 kuna? Minimalni standardi ne mogu biti isfinancirani s koncesijama i plaćanjem zakupa prostora. Pokušava se prelomiti preko budućih koncesionara. Ovakvim modelom uništava se primarna zdravstvena zaštita. Nijedno rješenje koje se donosi preko koljena nije dobro. Nedostajat će sredstava za upravljačke timove – rekao je Penić, a vijećnik Mujan upitao je vijećnike ‘mora li ova županija uvijek biti pokusni kunić i zašto kod nas uvijek moraju biti najviše cijene?

Inače, poslovni prostor Dom zdravlja daje u zakup za obavljanje zdravstvene djelatnosti u Mreži javne zdravstvene službe zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu na osnovu zakupa, zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu na osnovi koncesije i koji nastavljaju obavljati djelatnost u privatnoj praksi u ordinaciji; zdravstvenim radnicima koji na temelju odluke Upravnog vijeća Doma zdravlja prekidaju radni odnos u Domu zdravlja i nastavljaju obavljati privatnu praksu u ordinaciji, u zakupu poslovnog prostora u kojem su do tada obavljali zdravstvenu djelatnost u radnom odnosu u Domu zdravlja.

Cijena za poslovne prostore podijeljena je i po veličini i to na prostore manje od 50 metara četvorenih, prostore između 50 i 100 metara četvorenih te prostore veće od 100 metara četvornih. Iako je izvorna Odluka predviđala nešto veće cijene, prihvaćanjem amandmana HDZ-a, u prvoj zoni mjesečni zakup će biti 2800, odnosno 3200 i 3600 kuna zavisno o veličini prostora. U 2. zoni iznosi su 2000, 2400 i 2800 kuna, u 3. zoni 1600, 2000 i 2400 kuna, te u 4. zoni 1200, 1400 odnosno 1600 kuna, za prostore manje od 50 kvadrata, veličine između 50 i 100 kvadrata i veće od 100 metara četvornih.

Inače, važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstvenim radnicima koji obavljaju zdravstvenu djelatnosti u Mreži javne zdravstvene službe (zakupcima iz članka 261. Zakona i zakupcima koji obavljaju privatnu praksu na osnovi koncesije iz članka 264. Zakona) vrijede do zaključivanja novih Ugovora o zakupu, u postupku preoblikovanja obavljanja privatne prakse u organizacijski oblik ordinacija, sukladno Zakonu. Također, važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstvenim radnicima koji obavljaju zdravstvenu djelatnost izvan Mreže javne zdravstvene službe, ugovori o zakupu za obavljanje nezdravstvene djelatnosti i ugovori o zakupu za obavljanje ljekarničke djelatnosti u privatnoj praksi ostaju na snazi na vrijeme kako je istima ugovoreno.

dulist.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni