Politika

NAKON VIŠEGODIŠNJIH PRIPREMA: Uskoro novi ulaz u Ploče

Stari ulaz u Ploce

Hrvatska uprava za ceste raspisala je nedavno javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na projektu izgradnje novog istočnog ulaza u grad Ploče. Tako bi, kako je najavljeno, do kraja ove godine trebali započeti zemljani radovi i priprema terena za ovaj najveći infrastrukturni objekt u dolini Neretve.
Prema projektnoj dokumentaciji, novoizgrađeni ulaz u grad Ploče ujedno će biti nastavak međunarodnog petog koridora buduće autoceste Ploče—Sarajevo—Osijek—Budimpešta. Moderna prometnica ukupne dužine oko 2,5 kilometra, koja će polaziti s petlje na Čeveljuši, premostit će željezničku prugu i Crnu rijeku do ulaza u grad. Taj opsežan projekt, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna, financirat će Hrvatska uprava za ceste iz kredita Svjetske banke.


Međutim, u izrađenoj projektnoj dokumentaciji nije do kraja definirana izrada temelja za novu prometnicu s obzirom na konfiguraciju terena i čestu pojavu klizanja tla. To će se, po mišljenju stručnjaka iz Hrvatske uprave za ceste, rješavati u hodu, usporedo s radovima, te neće bitnije utjecati na predviđenu dinamiku izvođenja radova. Drugi problem koji bi eventualno mogao zasmetati gradnji jesu vlasnički odnosi nad zemljištem kojim bi prolazila trasa buduće prometnice. Vlasnici su u najvećem broju slučajeva mještani Čeveljuše i oni od Grada Ploča traže odgovarajuće zamjensko zemljište.
Postojeći ulaz i izlaz iz grada Ploča loše je izveden pa je prava sreća što nema više prometnih nezgoda. U grad se ulazi napamet budući da se ne može vidjeti dolazi li vozilo iz suprotnog smjera. Posebno je teško u ljetnim mjesecima kada je promet Jadranskom turističkom cestom jačeg intenziteta.
O rješenju toga problema više su puta raspravljali pločansko Gradsko vijeće i Poglavarstvo. Grad je zapravo i inicijator čitavog projekta, a da bi se sve ubrzalo iz proračuna su izdvojena sredstva za izradu projektne dokumentacije što je bilo preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole. I ministar pomorstva prometa i veza Ivan Pavlović obećao je u svojim nastupima skoru sanaciju ulaza u Ploče kao jedan od prioritetnih zahvata na ovom području.
Dovršenje toga projekta osigurat će brži i sigurniji promet kroz grad i Luku Ploče što će svakako biti poticaj gospodarskom oporavku ovoga grada.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni