Politika i gospodarstvo

NAKON IZBORA ZA PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKOG SDP-a Penić i Zijadić: Tražit ćemo provjeru rezultata u Dubrovniku i Pločama

Nakon jučer održanih izbora za predsjednika Dubrovačko-neretvanske županije Davor Penić, kandidat koji je zajedno s Tatjanom Šimac Bonačić ušao u drugi izborni krug najavio je kako će zatražiti provjeru jučerašnjih rezultata kod Županijske izborne komisije. Bilo je jako sumnjivo, kako kaže, da se  na rezultate iz Ploča čekalo sve do 22 sata i 15 minuta.

-Daje to sumnju u moguće špekulacije jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je za prebrojavanje 142 glasačka listića trebalo skoro tri sata. Sumnjam u regularnost u Pločama posebno s toga jer je Tatjana Šimac Bonačić u tamošnjem ogranku dobila 140 glasova, dok smo Mujica Zijadić i ja dobili samo po jedan glas. Ni u jednoj izbornoj jedinici nije bio takav rezultat . Tražit ćemo stoga provjeru prebrojavanja glasova kako bi se utvrdilo je li bilo nekih nepravilnosti u Pločama – kaže Penić.

Komentirajući rezultate jučerašnjih izbora u kojima su joj do pobjede falila samo 4 glasa, te najavu provjere prebrojavanja u Pločama, Tatjana Šimac Bonačić kaže takve priče uopće ne želi komentirati. Posebno ne kuloarska priče prema kojima joj je u tome pomogla jedna stranačka kolegica iz Ploča.


-Rezultati su poznati i drugi krug će se održati u nedjelju. I mene čudi da se iz Ploča čekalo toliko vremena s prebrojavanjem glasova, a priče o navodnom namještanju tijekom prebrojavanja ne želim komentirati. Kad bi se osvrtala na sve te priče onda to ne bih bila ja. Postoji Županijska izborna komisija kojoj se može prijaviti nepravilnosti, a oni će utvrditi je li to bilo točno ili ne – kaže Šimac Bonačić.

Treći kandidat nedjeljnih izbora koja nije ušao u drugi izborni krug Mujica Zijadić kaže kako nisu samo sumnjivi rezultati u Pločama nego i u Dubrovniku.

-Već sam se čuo sa središnjicom stranke u Zagrebu i tražit ću poništenje izbora u Dubrovniku. Imamo i ja svoje popise i nemoguće je da rezultat između mene i Tatjane bude  95 :40.  S obzirom na neke osobe,koje su u nedjelju navečer bile tamo, ne vjerujem više stranačkim tijelima pa ću svoja prava pokušati ostvariti angažiranjem odvjetnika – kazao je Zijadić.

Inače na izborima u nedjelju Šimac Bonačić je osvojila 387 glasova članova stranke ili 49,74 posto,Penić 310 glasova ili 39,8 posto ukupnog broja, Zijadić 81 odnosno 10,41 posto.  Za pobjedu u prvom krugu trebalo je prijeći prag od 50 posto glasova.

I ovo je jedan od dokaza kako u biti u SDP.-u treba uvesti više reda te kako ta stranka prije svega treba riješiti svoje unutarstranačke probleme, kako bi se uopće mogla posvetiti problemima koji opterećuju državu na čijem je čelu i SDP-ova Vlada.

 

dubrovacki.hr

Fotograf: Željko Tutnjević