Politika i gospodarstvo

Najveći skok inflacije unatrag tri godine: Prijeti nam novi rast cijena

foto: Sanjin Strukić

Inflacija je u travnju ubrzala rast i povećala se za 2,1 posto što joj je najveći godišnji skok u gotovo tri godine. U ožujku je inflacija skočila 1,2 posto, a u veljači 0,3 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine. Ova povećanja potrošačkih cijena na godišnjoj razini mogla bi potrajati cijelo ljeto, a potom bi se taj rast mogao umiriti tako da bi prosječna stopa inflacije, prema prognozama ekonomista, ove godine mogla iznositi oko 1,5 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Analitičari Privredne banke Zagreb kažu da se godišnja stopa inflacije, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju povećala na 2,1 posto, što joj je najviša razina od kolovoza 2018., a taj je rast prvenstveno potpomognut snažnim rastom cijena unutar kategorije prijevoza, preciznije za 25,1 posto većim cijenama goriva i maziva. Taj rast cijena goriva se najvećim dijelom može pripisati višestruko većom cijenom sirove nafte u odnosu na isti mjesec lani te je tako barel nafte tipa Brent stajao 65 dolara, dok je cijena tog barela prije godinu dana bila 27 dolara. Istovremeno, jedini negativan doprinos ukupnom međugodišnjem povećanju potrošačkih cijena u travnju je došao od jedan posto nižih cijena hrane.

– Niska prošlogodišnja baza te pritisci na rast cijena sa strane ponude bit će glavni faktori kretanja inflacije u narednih nekoliko mjeseci u kojima očekujemo zadržavanje stope na razini od oko dva posto, dok bi prosječna stopa inflacije u ovoj godini mogla iznositi oko 1,5 posto – smatraju analitičari Privredne banke Zagreb.


Ubrzanje godišnje stope inflacije u travnju u skladu je s kretanjima u Europskoj uniji, navode analitičari Raiffeisenbanke i kažu da je jačanje inflatornih pritisaka prisutno diljem EU-a, a procjena prosječne inflacije za europodručje od 1,6 posto u ovoj godini odražava slične trendove te potvrđuje usklađenost ciklusa Hrvatske s EU-u. Ukazuju da su u travnju najveći generator rasta bile cijene prijevoza, odnosno goriva, a prijevoz u strukturi potrošačke košarice čine udio od 13,3 posto, slijede alkoholna pića i duhan sa stopom rasta od šest posto godišnje, rekreacija i kultura kojima su cijene porasle 2,2 posto i stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva s 1,4 posto godišnjeg rasta cijena.

Ublažavanju tog rasta cijena na godišnjoj razini pridonijela je 0,6 posto jeftinija hrana i bezalkoholna pića te 0,1 posto niže cijene odjeće i obuće.

– Ovakva kretanja u skladu su s našim očekivanjima te su privremenog karaktera. Uz učinak baznog razdoblja, gdje je upravo najznačajniji pad cijena u 2020. zabilježen tijekom ljetnih mjeseci, veće cijene energije te rastuću domaću i inozemnu potražnju (turizam) potrošačka inflacija trebala bi dosegnuti svoj vrhunac tijekom ljetnih mjeseci. Iako bi nakon toga godišnje stope rasta trebale blago usporiti te će inflacija i dalje ostati umjerena, naša trenutna prognoza prosječne stope inflacije izložena je uzlaznom riziku. Inflacija bi u ovoj godini mogla biti viša za oko 0,5 postotnih bodova te dosegnuti 1,5 posto u godišnjem prosjeku – prognoziraju analitičari Raiffeisenbank.

Cijene u travnju u odnosu na isti mjesec lani, Državni zavod za statistiku

Kruh i žitarice +0,8 posto
Meso – 1,9 posto
Riba i plodovi mora – 1 posto
Mlijeko, sir i jaja -3,2 posto
Ulja i masti + 2 posto
Voće -1,2 posto
Povrće -2,8 posto
Mineralna voda i sokovi +5,5 posto
Alkoholna pića +1,8 posto
Duhan +7,2 posto
Farmaceutski proizvodi -0,5 posto
Medicinske usluge +4 posto
Motorna vozila -1,9 posto
Bicikli + 7,8 posto
Goriva + 25,1 posto
Poštanske usluge +11,6 posto
Ugostiteljske usluge + 1,9 posto