Politika

Na pomolu nova afera: Interšpedu 20 milijuna kuna kredita a završili u stečaju!

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, ugasli Fond za razvoj i zapošljavanje (2002. – 2010.), čije ime pasioniranim čitateljima novina već izlazi na uši, šakom i kapom je, to je već notorno, dijelio kredite u dolini Neretve. Ima li u tome elemenata nezakonitog postupanja, odgovore će dati opsežna USKOK-ova istraga koja je u tijeku i sudovi, ako do suđenja akterima uopće dođe.


Kako smo vas izvijestili o nekoliko poduzeća iz Opuzena i Metkovića čiji su vlasnici podigli kredite, ali ih nisu vratili, a tvrtke su im završile u stečaju ili predstečajnoj nagodbi, odnosno, danas posluju na rubu opstanka pa rate kredita ne podmiruju, red je dotaknuti se i trećega gradića na ušću Neretve – Ploča.

Tvrtka “Interšped” iz Ploča, vlasnika Mate Stojića, brata nekadašnjeg ministra fantomske Herceg-Bosne Brune Stojića, dobila je od Fonda za razvoj i zapošljavanje, kojim je predsjedao Opuzenac Andrija Popović, 20 milijuna kuna kredita. Zanimljivo je da je i ta špediterska tvrtka završila u stečaju, a na stranicama ovih novina u studenom prošle godine oglašena je sedma usmena dražba na kojoj se prodaje imovina propale tvrtke u Pločama.

Preuzimanje ‘Energopetrola’

Široj je javnosti poznato da je Bruno Stojić bio direktor Dubrovačke banke Mostar, a prema pisanju medija, Stojići su s drugom poznatom hercegovačkom obitelji, Lučić, sudjelovali u preuzimanju naftne kompanije “Energopetrol”.

Braća Stojić 1999. napustila su Dubrovačku banku i “Energopetrol”, a Mate Stojić postao je vlasnikom špedicije “Interšped” u Pločama i suvlasnikom poduzeća “Monitor M”, zanimljivog jer je poslovalo s građevinskom tvrtkom “Monitor” u vlasništvu HVO-a, iza koje su se u javnosti vukli brojni repovi.

Mate Stojić je, inače, susjed bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića u Komarni, u blizini Pelješca. Bebić i susjed mu Stojić bili su idejni začetnici gradnje pelješkog mosta, a potporu su im u toj vrijednoj inicijativi dali i drugi poznati Neretvani kao što su Željko Žderić iz “Konstruktora” i njegov prijatelj Jure Radić (IGH) iz Baške Vode.

Inače, braća Stojić iz Čitlluka slovila su za jedne od najvećih financijera HDZ-a.

Tvrtka “Monitor M” iz Gruda bavila se uvozom i izvozom građevinske opreme, a poslovno je bila povezana s građevinskom tvrtkom “Monitor” u vlasništvu HVO-a. U Nadzornom odboru “Monitora M” iz Gruda bila je i Đurđa Šušak, supruga pokojnog ministra obrane Gojka Šuška. Prema pisanju medija, krajem devedesetih protiv tvrtke “Monitor M” i sestrinske špedicije “Interšped” iz Ploča, čiji je direktor bio Zoran Popovac, poslije predsjednik Uprave HŽ-a, istragu je pokrenuo “Interpol”. Sumnjalo se u pranje novca i krijumčarenje strojarske tehnike za bagere Caterpillar.

Popovac je neko vrijeme proveo na čelu makarsko-hercegovačkih tvrtki “Bobita” i “Amfora”, vlasnika Marinka Sulića i obitelji Lučić. Kako je svojedobno izjavio kontroverzni Ljubo Ćesić Rojs, u knjizi dioničara “Monitora M” bilo je upisano i ime Milana Mandića, povratnika iz Kanade, iza kojega se, prema Ćesićevim riječima, skrivao general Ante Gotovina, dok je u Ćesićevo ime u knjigu dioničara bio upisan njegov brat Jerko Ćesić. Tu izjavu Ljube Ćesića nitko nikada nije demantirao.

saša ljubičić

 

Direktor Delić krivotvorio isprave

Direktor “Interšpeda” iz Ploča Neven Delić medijima je bio zanimljiv jer je prijavljivan zbog krivotvorenja isprava i prijevara u gospodarskom kriminalu, a navodno je i bespravno gradio. On je, kako se pisalo, 2002. podnio zahtjev za kredit kako bi podigao apartmansko naselje, ali je navodno banci dostavio krivotvoreni vlasnički list zemljišta koje je htio staviti pod hipoteku kako bi dobio taj kredit.

Bitka za terminal

“Interšped” je prije pet godina bio u središtu pozornosti javnosti zbog rata oko naftnog terminala u Pločama. Iz BiH su optuživali Hrvatsku da čelnici Lučke uprave u Pločama namjeravaju objaviti natječaj za dodjelu koncesije za tamošnji naftni terminal iako on pripada BiH, a u pločanskim kuloarima pojavile su se glasine da bi koncesiju mogao dobiti baš “Interšped” u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Mate Stojića.

 

slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni