Politika i gospodarstvo

MRAK NAM SE ISPLATIO: Grad Ploče smanjio račune el. energije za skoro 50%

Iz jučerašnje objave gradonačelnika Ploča možemo izdvojiti niz zanimljivih informacija. Tako smo saznali da je Grad Ploče uslijed smanjene potrošnje električne energije smanjio troškove iste za skoro polovicu, odnosno sa 100 tusuća kuna mjesečno na nekih 55 tisuća kuna.

Razlog tomu leži u činjenici da se izvršila optimizacija javne rasvjete na području grada Ploča, odnosno smanjenje broja upaljenih svjetiljki na području Grada zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID kad su građani uglavnom boravili u svojim kućama.

“Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID, pokušali smo ostvariti uštede gdje je to moguće. Jedna od takvih odluka je i optimizacija javne rasvjete na području grada Ploča, odnosno smanjenje broja upaljenih svjetiljki na području Grada, čime smo račun za mjesec travanj prepolovili. S 100.000,00 kn na 55.000,00 kn. Nije nikako riječ o potezu da bi se održala glava iznad vode i financijskim dubiozama, već o odluci utemeljenoj na odgovornom promišljanju da područje Grada Ploča, u trenutku pandemije COVID i u vrijeme u kojem su građani uglavnom boravili u svojim kućama, kvantitativno bude manje pokriveno rasvjetom.


Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Ploče izradio glavni projekt energetske obnove javne rasvjete na području grada Ploča, kojim se planira ugraditi učinkovita LED rasvjeta čime bi uštede na godišnjoj razini bile na razini 700.000,00 kn.

“Danas je ta ušteda oko 50 000 kn mjesečno, u trenutku kad se provede modernizacija rasvjete biti će i do 70 000 mjesečno” – izjavio je Mišo Krstičević.

Ok, riva u mraku se na kraju ipak isplatila ali isto nam je drago što se rasvjeta vratila u normalno stanje rada.