Politika

Može li dolina Neretve postati europska Florida? ‘Potencijal je ogroman!‘

Sezona mandarina je u punom jeku. Trgovine, tržnice, ulični štandovi, ma, nema prodajnog mjesta s voćem gdje se ne jari sjaj prirodno zlatno žute do narančaste boje. Svaka osoba u Hrvatskoj pritom zna da su ti agrumi potekli iz zelene doline Neretve i u pravilu veoma lako mogu osjetiti kada se radi o proizvodu iz uvoza. Kako kaže Mirko Knežić (26), proizvođač mandarina iz Mihalja kraj Opuzena, ona baš ljubi ovo područje, toplina u zraku i u zemlji čini ju specifičnom i jedinstvenom, kao i blizina mora.

– Naša mandarina uvijek izgleda svježije i sočnije u odnosu na ostale, punije je kore i nije spužvasta poput uvoznih koje kao da su napuhane i povele. Uvozne mandarine izgledaju gotovo plastično – posve su narančaste i sjaje se, a na našima vidiš da su prirodne i zdrave te zato odlične pred zimu kada je potrebno ojačati imunitet – objašnjava Knežić.

Kada je toliko bolja od ostalih na tržištu, zašto neretvanska mandarina nije prepoznatljiv brend u cijeloj Europi, kao što su agrumi na Floridi? U američkoj saveznoj državi se naranče nalaze na registracijskoj pločici vozila i postoje brojni turistički sadržaji vezani uz proizvodnju ove vrste voća. Naravno, Florida je jedan od najvećih proizvođača agruma na svijetu i teško je zamisliti da će neretvanska mandarina dostići takav globalni utjecaj. No, zašto ne bi mogla pokoriti stari kontinent i postati poznati hrvatski brend u Europi?


Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jakopović, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i nositelj kolegija Odnosi s javnošću u turizmu, smatra da potencijal za takav pothvat itekako postoji. Kako kaže, Hrvatska dosad nije u potpunosti iskoristila mogućnosti svojih autohtonih proizvoda u smjeru njihove globalne prepoznatljivosti i stvaranja brenda tih proizvoda. Ističe da postoje proizvodi koji na temelju svoje izvornosti imaju snažan potencijal za razvoj brenda kao što su, primjerice, slavonski kulen, istarski pršut, stonske kamenice i paški sir. Među njima su, kaže, i agrumi, neretvanske mandarine i dubrovačke ljute naranče, te ostalo povrće poput ličkog krumpira i ogulinskog kiselog zelja jer većina tih proizvoda već posjeduje zaštićenu oznaku izvornosti ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, što im omogućuje da istaknu svoju unikatnost na globalnom tržištu i ispričaju svoju jedinstvenu priču.

Marvelov stripovski junak

Uzor za ovaj proces pritom ne smije biti Florida, objašnjava Jakopović. Kao prvo, radi se o regiji koja se nalazi u SAD-u te je jedan od najvećih proizvođača agruma i narančinog soka u svijetu, tako da se u vidu prepoznatljivosti i količine teško možemo staviti u jednaku kategoriju. Osim toga, kaže, oni imaju Florida Department of Citrus, nadležnu državnu organizaciju čija zadaća je marketing, istraživanje i regulacija industrije agruma u Floridi.

– Iz takve se središnjice jednostavnije upravlja strateškim komuniciranjem, unapređuje reputacija i okuplja sve aktere uključene u proces brendiranja. Na tragu toga, prepoznatljivosti agruma iz Floride doprinose brojne kampanje poput one Captain Citrus koja je prvi put lansirana 2011. s ciljem promoviranja zdravlja među učenicima i narančinog soka iz Floride. Temeljem toga je nastao i istoimeni Marvelov stripovski junak koji se bori protiv zlikovaca – govori Jakopović.

Njegov stav pritom ne dijeli doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam. On smatra kako neretvanska mandarina može podići status doline Neretve kao turističke destinacije, ali da je to priča koja ima svoja ograničenja.

– Neretvanska mandarina je već sada prepoznatljiva u određenoj mjeri te je motiv dolaska stranih turista, ponajviše umirovljenika iz zapadnoeuropskih zemalja. Ipak, ne vjerujem da ona može biti unique selling point za Hrvatsku i da bi turisti samo zbog nje dolazili u zemlju – ističe Krešić, ali dodaje da se ne smije zanemariti njen potencijal u vidu produženja sezone.

Kako objašnjava, Hrvatska je u vrhuncu sezone već dosegnula maksimum i teško da se u srpnju i kolovozu može drastično povećati broj dolazaka. Upravo zato, kaže, potrebno je produžiti sezonu, a berbe mandarina, kao i grožđa i maslina, odličan su sadržaj za ostvarivanje takvog pothvata. Pogotovo jer su pretežni gosti tzv. srebrne pantere, odnosno umirovljenici dovoljno mladi da i dalje mogu i žele putovati. Stoga, ponavlja, to je priča koju treba razvijati, ali treba razumjeti njena ograničenja.

Omiljeno voće

Jakopović, pak, cilja puno više i smatra da dolina Neretve može postati “europska Florida”. No, da bi dosegnula taj status, dodaje, mora razviti unikatnu strategiju te stvarati brend koji se temelji na vlastitom identitetu, što uključuje podneblje, kulturu, vrijednosti i jedinstvenu priču oko nastajanja i postojanja neretvanskih mandarina.

Izvor: Jutarnji list

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni