Politika

Moneta korupcije je strah – Raspršimo ga!!!

Prije nekoliko dana (četvrtak 04.12.2014.) u prostorijama ex zračnog pristaništa – u NAŠOJ Luci Ploče, a po nalogu PRIVATNE firme Luka Ploče d.d., gosp. Begović nastavlja svoju misiju prosvjetitelja – PR promotora projekta termoelektrane na ugljen u Pločama ovaj put samo za intimno pozvane i natjerane uposlenike Luke Ploče d.d.

Ništa u tome nebi bilo čudno ni sporno:
– da to ne predstavlja grubo ignoriranje nedavno jednoglasno donesene odluke Županijske Skupštine naše Županije (ŽS DNŽ) o odbacivanju svake mogućnosti izgradnje TE na ugljen u Pločama
– da sama ideja-projekt TE u Pločama nije u suprotnosti s nekoliko zakonskih odredbi kao i temeljnih dokumenata tijela svih razina lokalne vlasti
– da sama ideja-projekt TE u Pločama nije u suprotnosti s razvojnim dokumentima Lučke uprave Ploče- LUP (predstavnik RH) na čijem području ta privatna firma Luka Ploče d.d. uživa privilegiranu poslovnu poziciju-status zahvaljujući klijentelistički realiziranim koncesijskim ugovorima
– da sama ideja-projekt TE u Pločama ne podrazumjeva i prostor u Luci Ploče koji nije obuhvaćen spomenutim koncesijskim ugovorima između LUP i Luka Ploče d.d.
– da Luka Ploče d.d. svojim „redovitim oprašivanjem“ našega grada svoju djelatnost provodi izvan okvira društveno odgovornog poslovanja i to potpuno nesmetano

I zaista ništa u tome nebi bilo čudno da je gospodin Begović na tom promidžbenom skupu-seansi razjasnio tko i kako misli samu ideju-projekt TE u Pločama osloboditi neupitne neetičnosti i protuzakonitosti i tko i kako misli tu ideju uskladiti s jasnim i glasnim protivljenjem naroda.
O čemu je riječ, što to ili tko to i na osnovu čega može neometano ignorirati sve silne propise, zakone i odluke doslovno svih razina vlasti i „goniti“ po svome. Kako nazvati stanje društva u kojem je to moguće? Kako nazvati te ljude koji to čine mogućim i za koje je to moguće?
Kako gospodin Ivan Pavlović, kao perjanica Luke Ploče d.d., može angažirati gospodina Begovića da promovira projekt koji je Županijska Skupština kao mjerodavni i najveći nositelj prostornog planiranja kategorično odbacila. Znači li to da njima ta odluka ništa ne predstavlja, da lokalna vlast za njih nije vlast. Znači li to da su oni i njima slični stvarna vlast, a da su ovi zvanični samo nekakve marionete?


Je li je naš problem samo termoelektrana koja bi u odgovornim društvenim zajednicama i u ovakvim okolnostima odavno bila odbačena ili ima tu nešto više? Očito imamo posla sa puno većom „termoelektranom“ od ove fizičke TE. Očito je društveno mentalna „termoelektrana“ odavno sagrađena i radi punom snagom kad joj je naum i materijalizirati se.

Krenimo redom. Što gospodin Ivan Pavlović kao prvi čovjek Luke Ploče d.d. misli kad javno na HTV u prilogu emisije „Labirint“ (04.12.2014.) kaže da će se „prilagoditi volji naroda“ kad je u pitanju realizacija ideje-projekta TE.
Zar za njega nije iskazana volja naroda u jednoglasno donešenoj odluci Županijske Skupštine DNŽ. Zar za dotičnog gospodina nije iskaz volje naroda u odluci Grada Metkovića, stavu GV grada Opuzena, općine Gradac… i inih protiv izgradnje TE kojih se itekako tiče hoće li biti TE i koji bi također snosili posljedice u slučaju njene izgradnje. Za dotičnog i jasne odluke dominantne većine MO na području grada Ploča očito nisu iskaz volje naroda.
Očito bi referendum u najavi mogao biti formalno i sadržajno prihvatljiv iskaz „volje naroda“ koji bi gospodin Ivan Pavlović prihvatio (ako mu rezultat bude po volji).
Očito je odlučio da ćemo mi odlučiti na način i kad on odluči da možemo odlučiti. Tko je gospodin Ivan Pavlović da može ovako nešto? A što ćemo ako mu se niti jedna „volja naroda“ ne svidi pa se još jače naljuti ??? Hoće li nas vikati …???
Ma zar ovo nije crni i otrovni dim (bez obzira na najsuvremenije filtere-farsu od demokracije) spomenute društveno mentalne termoelektrane koji nas guši godinama zbog kojeg u našem gradu ništa drugo ne može i ne želi saživiti. Svjedočimo da posljedice-utjecaj- „dim“ ove već aktivne TE daleko seže, puno dalje od kruga sa polumjerom od 100 km koliko bi otprilike imala materijalna TE da se sagradi.
STRAŠNOOOO !!!

Dragi sugrađani ovo je stvarno nevjerovatno. Degutantno…
Ne želim da se krivo shvatim pa naglašavam da ovdje, kao i nigdje, uopće nije bitan gospodin Ivan Pavlović kao netko tko se jasno sili. I ništa u ovom tekstu nema osobnu konotaciju već predstavlja poruku u skladu sa očitom potrebom da se zaštiti jasno iskazan javni interes.
Ovdje je jedino i to životno važno prepoznati da nam JAKO DIMI, da nam se od nekoga i to pred nosom jasno demonstrira sila koja bira hoće li i u kojoj mjeri uvažavati odluke najvećeg tijela lokalne vlasti. Demonstrira nam se sila koja ne uvažava zabrinutost i volju susjednih gradova, općina i većine MO na području našega grada.
Demonstrira nam se sila koja ne uvažava jasne tematske odluke Gradskog Vijeća našega Grada i Županijske Skupštine iz 1996. godine, a koje su još na snazi. Demonstrira nam se sila koja u svom poslovanju bez posljedica ignorira sva tijela svih razina lokalne pa i državne vlasti.
Demonstrira nam se mentalitet koji može sve ovo eksponirati bez ikakve grižnje savjesti.
Mentalitet na kojem se sve ovo zasniva je poznat aksiom, a sila je upravo proporcionalna postotku realizirane privatizacije.
Ovo potvrđuje 1996. godina kad su gradsko vijeće, a potom i županijska skupština odbacile svaku mogućnost izgradnje TE. Tada više nije bilo rasprave o istoj niti su više nekakvi Begovići hodali po Luci i Gradu, a i nije bilo potrebe za nikakvim referendumom po tom pitanju jer tadašnji nositelji vlasti su mogli donjeti NEOVISNU i konačnu odluku, imali su stvarnu vlast, a Luka je bila u vlasništvu RH.

Dragi sugrađani, je li uopće opravdano u ovim okolnostima propitivati smisao referenduma na kojem formalno i bez ikakve racionalne potrebe inzistira naš Gradonačelnik i vladajuća većina. Ako i pretpostavimo, kako vole reći, da žele osnažiti svoju odluku kako tumačiti odgađanje referenduma za sječanj 2014. godine.
Možda se sam smisao referenduma i njegov datum održavanja ipak može prepoznati u činjenici da „Pavlović“ i njegovi uvjetuju neizglasavanjem proračuna za 2015.!?!
U ovim okolnostima opravdano je i pitanje kako i kojim mehanizmima osigurati da se referendumska odluka pretoči u život kad dotična gospoda u koordiniranom i/ili ovisnom suglasju ignoriraju-ne primjenjuju puno snažniju JEDNOGLASNU odluku Županijske Skupštine ma koliko god ona bila formalno neobvezujuća za njih što je životno najveći apsurd u cijeloj ovoj priči?
A što ako referendum „prođe“ ili formalno ne uspije (na što očito računaju gospoda iz LP d.d.) u korist realizacije TE. Koji će se iskaz volje naroda poštovati, onaj koji podrazumjeva jednoglasnu odluku ŽS DNŽ i okolnih gradova, općina i većine MO na području grada Ploče ili ovaj koji je preglasavanjem usvojen od strane GV našega grada?

Otvoreno pitanje je i što će se desiti ukoliko referendumsko pitanje nije u nadležnosti Grada kao što već tvrdi nadležno Ministarstvo? Jeli se svjesno inzistiralo na referendumu s referendumskim pitanjem koje neće biti prihvaćeno od nadležnog Ministarstva? Hoće li se u tom slučaju lokalna i državna vlast međusobno optuživati (jer nisu iz iste stranke) i na taj način osigurati dodatno potrebno vrijeme za Pavlovića i njegovu interesnu skupinu.
No ipak vjerujem da će stanovnici Ploča u tome prepoznati neistinu i čisto podmuklo politikanstvo.
Dakle, ako nema osnove za raspisati obvezujući referendum treba li raspisivati savjetodavni (što je jedino realna mogućnost), ako i sam Gradonačelnik predviđa visoko protivljenje izgradnji TE (90%). U ovoj situaciji korektno je to prepustiti akterima u sferi politike, ma što god mi o tome mislili. Ipak u konačnici vjerujem da je jedino pravo pitanje koga referendum, pred kim i od čega abolira.

Poštovani sugrađani, referendum kao izraz neposredne demokracije je nezamjenjiv u mom poimanju poželjnih političkih odnosa, ali ne mogu se oteti dojmu da je u ovom slučaju puka demonstracija sile i utjecaja gospodina Pavlovića kao prvog čovjeka Luke Ploče d.d. na Gradsko vijeće našega grada.
Ovaj bahati angažman gospodina Begovića, dok se u uredima Grada Ploče formalno priprema ODLUKA o raspisivanju referenduma je kap koja je prelila čašu, koja jasnije nego ikad ukazuje na ignoriranje i Grada i Županije odnosno svih nas.

Možemo ovako nabrajati u nedogled ili odmah vrlo jasno iznijeti svima nama potpuno jasnu činjenicu da se ne samo naš Grad već i naša Luka nalaze u svojevrsnom neprirodnom i nekorektnom zatočeništvu.
Naš grad i naša Luka su u poslovnom i političkom zatočeništvu Luke Ploče d.d. Ovisnost je bila i prije, ali prerasta u zatočeništvo trenutkom otvaranja procesa privatizacije naše Luke, a rapidno se razvija u uvjetima iznimno privilegirane poslovno političke pozicije Luke Ploče d.d. na području naše Luke i našega Grada.
Svojevrsna metastaza ovog stanja našega Grada i naše Luke ogleda se u ovoj od Begovića i sličnih proklamiranoj isključivoj, samodostatnoj i samoljubljivoj neronovskoj „razvojnoj“ viziji koja se pak zasniva na spomenutom mentalitetu i sili, tj. na STRAHU kao jedinoj pravoj moneti korupcije.

Da budem potpuno jasan „uprava“ na čelu s gospodinom Ivanom Pavlovićem prvo je Grad Ploče stavila u funkciju Luke Ploče, a potom istu nastoji staviti u funkciju TE na ugljen.
Da bi uopće opstali, preživili kao Grad i kao luka moramo sve što se događa na području Luke Ploče prvo vratiti u okvire društveno odgovornog i sa svima ravnopravnog poslovanja, a na taj način i u funkciju grada Ploče.
Istovremeno, kao jednako važno, ovaj od moćnika nametnuti komunikacijski obrazac u kojem se sukob razmišljanja automatski prenosi u sferu osobnog sukoba, a potom i obračuna u kojem postaje bitno tko je „jači“ ODMAH mora prestati egzistirati.
Naglašavam da je ovaj slijed stvari toliko multiplicirao osjećaj straha, a s tim i ovisnosti od onih „jačih“ da jednostavno guši i samu potrebu samoobrane u koju po mom dubokom uvjerenju spada i ova borba protiv TE.

Svima nam je jasno da svako pa i ovo zlo nema vlastite egzistencije i da se događa samo na nekom dobru, da ono razara nešto što već postoji, što je lijepo i istinito. Stoga dragi sugrađani dobro se pripremimo i za ovaj isforsirani referendum u najavi, ma kakav on bio. Svi skupa izađimo iz okvira osobnog komoda, potaknimo sebe i druge pored nas da se odazovu referendumu i glasujmo protiv TE na ugljen u Pločama.
Dobro vodimo računa koje će vođe stranaka stati u obranu donešene odluke najvećeg tijela lokalne vlasti – naše Županije i jasno i glasno pozvati svoje članstvo da se odazovu na referendum i da glasaju protiv TE. Želim vjerovati, na što ih i pozivamo, da će po ovom pitanju biti svi jedinstveni i uz narod. U svakom slučaju imaju jedinstvenu priliku i svojim javnim angažmanom u referendumskoj kampanji jasno dati do znanja kome su politički odgovorni.
Vjerujem da je konačno svima jasno da odlučno i u zajedništvu moramo odbaciti ovu neronovsku „razvojnu“ viziju kao i cijeloj toj kliki odazivom na referendum i glasanjem protiv izgradnje TE jasno kazati da naša Luka, naš Grad i naša Županija nije ničija pa ni njihova „prčija“.

Izgledna alternativa je u jasnoj i glasnoj promjeni smjera razvoja-života Ploča iz jednog ovako isključivo introvertiranog i uzničko-ovisničkog o Luci Ploče d.d. (ugljen i prljava industrija) u drugi sa raspoloživim prirodnim i inim resursima usklađeni i ekstrovertirani smjer razvoja koji podrazumjeva na taj način usmjerene sve, pa i potencijale naše luke.
Naravno da bi krenuli naprijed očito je i nužno potrebno prvo obezvrijediti i učiniti društveno neprihvatljivom sveprisutnu kulturu nerada i podjela kao i njihove rezultate, a promovirati i odlučno-bezuvjetno ohrabriti kulturu rada i zajedništva.

Vlaho Orepić
www.skanj.com
Foto: Juhi

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni