Politika i gospodarstvo

Mišo Krstičević za HRT: Reformom zdravstva rješavamo manjkavosti sustava

Danas je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” gostovao gradonačelnik grada Ploča, Mišo Krstičević, koji se između ostalog osvrnuo na nemile događaje gdje su preminule dvije osobe zbog nedovoljne količine hitne medicinske pomoći koje su bile potrebne u tom trenutku.

Kao doktor i čovjek iz struke, upitan je za mišljenje i eventualno rješavanje problematike:

“Treba definirati što znači dobra popunjenost terena što se tiče timova hitne medicinske pomoći. Prije 7 do 8 godina je započela reforma Zavoda za hitnu medicinu na području Republike Hrvatske po uzoru na neke razvijenije zemlje i tada je određena mreža koje se danas držimo.


Ono što treba naglasiti da čelnici jedinica lokalne samouprave, u slučaju da im se neke prilike u njihovim jedinicama mijenjaju, imaju mogućnost da te timove i podebljaju. Tako da osim odgovornosti onog koji je preuzeo i onog koji je formirao tu mrežu timova, prije nekih 7 – 8 godina, odgovornost imaju i čelnici jedinica lokalnih samouprava, koji ako osjete potrebu da mreža nije dovoljno razvijena, mogu istu podebljati ali sredstvima iz svojih proračuna. Ljudi se za to, na žalost, danas teško odlučuju, nemam adekvatnu brojku koliko ih je to učinilo, ali to je način na koji se može mreža podebljati na razini cijele Hrvatske.

Treba li nešto mijenjati u sustavu hrvatske hitne medicinske pomoći, čemu služe timovi 2 ako u njima nema liječnika i ako u njima ima zakonskih ograničenja ili nemaju dovoljno kompetencija za samostalno djelovanje na terenu?

Najidealnije bi bilo da se budu timovi 1 ali znamo da to danas nije izvedivo i nije moguće, što zbog financijskih, što zbog kadrovskih manjkavosti na razini cijele države. I to je nešto što treba sustavno riješavati. Na način da će se to riješiti preraspodjelom mreže, vrlo je teško izvedivo. Neke se sitnice mogu korigirati ali to je jedan sustavniji problem.

Treba puno više ulagati u samo zdravstvo, tj. nužna je reforma samog zdravstva koje se danas nitko ne želi uhvatiti, niti itko želi ulaziti dubinski u promjene zdravstvenog sustava iz razloga što će to izazvati bolne posljedice na političke rezultate i do danas nitko nije smogao snage da nešto takvo i napravi.