Politika

Mišo Krstičević: U politiku sam ušao zbog nepravde

Prijepodne kirurg u Splitu, poslijepodne gradonačelnik Ploča – Mišo Krstičević, mlada nada SDP-a. Predizborna koalicija s Možemo!, stanje u SDP-u, HDZ-ove afere te podrška Zoranu Milanoviću, bile su neke od tema emisije.

Na pitanje je li se odlučio hoće li biti gradonačelnik ili kirurg odgovorio je da je uvijek pitanje pati li nešto?

– Za politiku je neovisnost vrlo bitna stvar jer se donošenje odluka ne provlači kroz istu prizmu. Mislim da je upravo moja pozicija karijere van politike i potpune neovisnosti o politici nešto što mi donosu potpunu prednost kad neke odluke treba donijeti. Naravno da je bolje da sam duplo više vremena posvećen tome, ali u politici to baš nije tako jednoznačno, rekao je Krstičević.


U SDP-u je od 2010., u obitelji mu se nikad razgovaralo o politici, ali u trenucima kada bi vidio neku društvenu nepravdu pomalo su ga stvari dovele u politiku.

– Doživio sam preobražaj, određene su se stvari promijenile i mijenjaju se dan danas što se tiče shvaćanja, stavova i ostalog, ali ono što se uvuklo je da se nešto promijeni. Tada nisam bio svjestan nejednakosti u svijetu, niti problema sustava, jednostavno me tada pogađala nepravda, rekao je.

Čime SDP može privući mladoga birača?

– Danas ako netko voli druge i tko ima prostor upravljati zajedničkim stvarima, ima prostor ući u SDP jer je to SDP, rekao je.

Kaže da srce birača treba osvojiti, ali ne na jedan dan i jednu noć.

– Nema glasovanja bez emocija, političar mora imati snažan “inpact” na ljude kojima se obraća, ali sve drugo što je sadržaj, po meni, treba biti glavna stvar koja će ljude vezati za vas jer će vas u tom slučaju i i slijediti, rekao je.

S opaskom da SDP-u nedostaje sadržaja, nije se složio.

– Mogu shvatiti vrijeme Račana i Milanovića jer je to tada bila moda. Socijaldemokracija je stala na tzv. treći put od Schroedera, Blair. No ne mogu prihvatiti da danas SDP nije na jasnom tragu klasične socijaldemokracije, on mora biti ako želi donijeti promjene, rekao je.

– Zadnjih 30 godina ono što je desno skretalo je u lijevo, prema centru, a ono što je bilo lijevo u desno, također prema centru i stvorila se kompaktna većina gdje nema razlike, a kada je nema onda oni koji igraju na kartu šovinizma i nacionalizma bolje prolaze. Ako se ne diferenciran, neće te ni izabrati, ako tražiš promjenu, a trebao bi je donijeti, tada ljudi trebaju prepoznati da je ona moguća. Tada se ona i događa. Smatram da je put kojim će SDP dokazati da je promjena moguća, upravo povratak na osnove klasične socijaldemokracije. Socijaldemokracija “trećeg puta” uništila je planet i učinila ga mjestom gdje se ne može živjeti s tolikom količinom nejednakosti, rekao je Krstičević.

 Vlast je tu da upravlja zajedničkom imovinom što je više moguće. “Drive” da promijenim nešto na nacionalnoj razini imam, hoće li se to ikada ostvariti, ne znam i o tome ne razmišljam, rekao je.

Mišo Krstičević (SDP), gradonačelnik Ploča

Zašto nema ambiciju penjati se u stranačkoj hijerarhiji?

– Ne mogu izgovoriti rečenicu: Ja imam ambiciju u politici. To nije normalno iz kuta mog shvaćanja politike. Jedino me osjećaj dužnosti može gurnuti u takvu perspektivu, a ne moje ambicije. Moja bi ambicija definitivno bila vezana uz medicinu jer je to nešto u čemu možeš uživati ako gledaš s egoistične strane, a ako se želiš potpuno posvetiti društvu, ipak se trebaš usmjeriti prema politici, kazao je Krstičević.

Kaže da njemu politika nije hir i ne radi to jer mu je par dana zanimljivo.

– Rezultati koji se postižu kroz politiku je ono što me drži da sam i dalje u tome svemu, kazao je. Vlast je tu da upravlja zajedničkom imovinom što je više moguće. “Drive” da promijenim nešto na nacionalnoj razini imam, hoće li se to ikada ostvariti, ne znam i o tome ne razmišljam, rekao je.

“Koaliciji s Možemo! apsolutno ću reći da”

Pričao je i o koaliciji s drugim strankama.

– Koaliciji s Možemo! apsolutno ću reći da jer nema kompatibilnije političke opcije SDP-u u ovom trenutku u Hrvatskoj, a to su pokazali i građani na izborima. Pozicija Možemo! u Zagrebu koja je vrlo teška nakon Milana Bandića. Oni, po meni, nemaju jasan potencijal na nacionalnoj razini bez infrastrukture koji SDP ima. To je još jedan vid kompatibilnosti.

– Rasprava o koaliciji s Centrom u stranci nije provedena, ali ne bih se zalagao za parcijalne koalicije jer se naše ekonomske politike ne podudaraju u krucijalnim stvarima i to bi bila neprirodna koalicija, rekao je Krstičević.

 
Tekst i slika: HRT.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni