Politika i gospodarstvo

Mišo Krstičević sinoć u “Otvorenom”: Željno iščekujemo marinu u Pločama!

U emisiji HRT-a “Otvoreno”, sinoć se raspravljalo o upravljanju s državnom imovinom te o projektima koje pojedini gradovi imaju s napuštenim državnim objektima.

Gostovali su GORAN MARIĆ, ministar državne imovine, LJUBO JURČIĆ, ekonomski analitičar, IVAN ANUŠIĆ, osječko-baranjski župan, MIŠO KRSTIČEVIĆ, gradonačelnik Ploča i , ŽELJKO BURIĆ, gradonačelnik Šibenika.

Mišo Krstičević je suradnju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom ocijenio korektnom i s njome je zadovoljan. Komentirao je i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Država će ovim zakonom ići na ruku jedinicama lokalne samouprave, ali će ostati neriješne stvari koje države nije rješavala od devedesetih godina, rekao je Krstičević.


“Obzirom da je vojska igrala tu glavnu ulogu popunjavanja prostora na području grada Ploča, ono šta mi danas možemo iskoristiti su upravo ti bivši vojni prostori koji itekako zauzimaju lokacije koje jesu iskoristive. Na tom planu smo upravo sa gospodinom Marićem napravili određene iskorake i došli do određenih ciljeva.
 
Ono što će se izrealizirati i što svi željno iščekujemo jeste marina na području bivše vojarne u Pločama, ali bitno je naglasiti ovdje, gdje je gospodin Marić iscrpio svoje mogućnosti, su ti neriješeni imovinsko pravni odnosi koji tište ostala područja koja su neiskorištena. Kad se ovaj model iscrpi trebalo bi napraviti nešto da se to ubrza i da se taj ostatak može opet iskoristiti i time pokrenuti ostale stvari koje su tu moguće. Jer osim nautičkog turizma to se može popunit turističkim kapacitetima i na takvim stvarima se radi i vjerujem da ćemo biti uspješni.
 
Još jedan put, hvala gospodinu Mariću, pozdravljam ovaj Zakon i stvari koje se u njemu napravljene. Navodim da je tu još ostalo prostora da se napravi decentralizacija u cijeloj priči, ali kažem, glavnina onoga šta nije odrađena upravo ne leži ovdje, nego u riješavanju do u detalje imovinsko pravnih odnosa. Model koji sad imamo je spor i skup i tu nešto država treba napraviti da motivira jedinice lokalne samouprave da budu što uspješnije u rješavanju istih.”

Kritizirao je postupak katastarske izmjere i upis u zemljišne knjige. Model je skup i spor zbog preopterećenosti sudova pa teret pada na jedinice lokalne samouprave koje traže sufinanciranje od ljudi, kazao je Krstičević.