Politika i gospodarstvo

MIŠO KRSTIČEVIĆ: Proračun za 2018. je vrlo odgovoran i realno ostvariv!

Pojašnjenje izglasanog Proračuna Grada Ploča koji je jučer donijelo Gradsko vijeće prenosimo sa službene stranice gradonačelnika Krstičevića:

Jučer sam na sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča predstavio Proračun Grada Ploča za 2018. godinu.

Kao što ste već mogli pročitati po gradskim portalima, planirani proračunski prihodi za 2018. godinu iznose 40.545.000,00 kuna i sastoje se od planiranih prihoda poslovanja u ukupnom iznosu od 33.180.000,00 kn i planiranih prihoda od prodaje nefinancijske imovine u ukupnom iznosu od 7.365.000,00 kuna.


Možda će se nekome ovaj iznos od 40,5 milijuna kuna činiti prenapuhanim ili predimenzioniranim, da su neke ambicije izvršnog tijela prevelike, međutim naglasio bih 2 ključne stvari. Naime, već do sada, prije početka nove godine, osigurano je više od 5 milijuna kuna eksternog novca iz fondova ministarstava i pristupnih fondova koji su implementirani u ovaj proračun.

Također, do sada je pokazana vrlo jasna intencija pojedinih investitora da se sve ove navedene prodaje zemljišta i realiziraju i da je vrlo jasna intencija budućih, isto tako poduzetnika, koji će dovesti do prihoda na stavki o komunalnom doprinosu.

Tako da ovaj put nemamo poziciju ili situaciju u kojoj su ove stvari fiktivno predimenzionirane. Znači, ovo je jedan realan i konzervativan pristup što se tiče ovih stavki koje sam nabrojio.

Dalje, u ovaj isti proračun nije uvrštena pozicija u kojoj smo se našli otkad je izglasan novi zakon o sufinanciranju jedinica lokalne samouprave. Radi se o dodatnom prihodu koji je procijenjen na oko 8 milijuna kuna i koji nije zaveden na prihodovnu stranu ovog proračuna. Tim viškom koji će biti realiziran, trenutni manjak u gradskoj blagajni će biti istinski pokriven. Konačno će se stvoriti pretpostavke da se izmjenama i dopunama rebalansa u 2018. godini izađe iz manjka koji je generiran i ostvaren svih ovih godina.

A ukoliko se realiziraju i svi planirani prihodi onda će biti i viška u proračunu, što je vrlo, vrlo realno.

Eventualne opaske kojih će biti, da se radi o prenapuhanom proračunu nemaju temelja, jer radi se o jednom optimalnom i izuzetno konzervativnom planu koji će kao ovakav biti ostvaren. Jer intencija je bila napraviti proračun onakav kakav će se realno i ostvariti.

A posebno naglašavam da on je plod ne samo mog rada i službi nego i svih ljudi koji su na strani vladajuće koalicije i na tome im zahvaljujem.

Ispred nas stoji jedna vrlo odgovorna tvorevina.