Politika i gospodarstvo

Mišo Krstičević: Mijenjat ćemo model održavanja grobnih mjesta i naplate

Visina godišnje naknade održavanja groblja na području Grada Ploča iznosi 240 kuna i već neko vrijeme je tema među korisnicima koji su nezadovoljni visinom naknade ali i uslugom koju im za taj iznos pruža gradsko komunalno poduzeće. Podsjetimo, na temelju Zakona o grobljima, kojeg je donio Hrvatski sabor 2012. godine, Komunalno održavanje odredilo je naknadu za održavanje grobalja u visini od 20 kuna mjesečno po grobnom mjestu.

Tim povodom je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, u sklopu aktualnog sata, vijećnik HSS-a, Zdenko Mateljak postavio pitanje pločanskom gradonačelniku Krstičeviću šta se misli poduzeti u vezi te problematike da sve strane budu zadovoljne:

Gospodine Gradonačelniče, vi znate da je bivša gradska vlast podigla cijenu održavanja grobnih mjesta na iznos od 240,00 kn. Tada sam, a i sad smatram, da je cijena previsoka i što mislite poduzeti vezano uz ovu činjenicu i da li će doći do smanjenja cijena?


Gradonačelnik Mišo Krstičević je odmah na sjednici odgovorio sljedeće:

– To je jedno pitanje o kojem smo raspravljali i gdje sam ja inicijalno smatrao da je predimenzionirano toliko naplaćivati uslugu koja se pruža. Kad smo ulazili u samu problematiku tih grobalja i svih stvari, uvidjeli smo da tu postoje još dodatne nejednakosti. Naime, prema zakonu, Komunalno održavanje odnosno Grad, je dužan održavati groblja. Usporedili smo ostale jedinice lokalne samouprave s Gradom Pločama i vidjeli smo da tu, na primjer, ima jako puno gradova koji održavaju samo jedno ili dva centralna groblja. Vrgorac od 20 i nešto grobalja održava samo jedno ili dva, Makarska isto, Metković..

Ova mala groblja uopće ne održavaju i sukladno tome ne ispostavljaju se ni računi za održavanje. Je li to ispravno i model po kojem bi se trebali ponašati, istina je negdje između. Razgovarao sa sa direktorom Komunalnog održavanja koji isto nije zadovoljan postojećim modelom, obzirom da im je prihod od tih poslova minimalan. Ili čak i nikakav.

Meni isto nije jasno zašto bi, konkretno, netko plaćao 240,00 kn za nešto gdje ne dobiva protuuslugu. Stoga mislim da je dobar model i na kojem ću inzistirati taj da ću što prije sazvati glavare mjesnih odbora i tražiti od njih da naprave zbor građana i tamo pokušaju dogovoriti sa ljudima da li žele održavanje groblja na svom području ili ne žele. I ako žele, koju uslugu i koju frekvenciju operacija žele. Jer razlika je i u opsegu posla pojedinih grobalja. Na Banji npr. gdje je beton, nema potrebe za košenjem dok recimo u Baćini ima. Ne može biti ista cijena jer je razlika u ponuđenim uslugama. Ako se ljudi odluče da ne žele održavanje grobnih mjesta, neće ih plaćati i mislim da je to najpravedniji model. Nadam se da ćemo uspjeti kroz njega te stvari regulirati.

Iako će i direktor Komunalnog reći da je njemu neisplativo ovakvo “flat rate” održavanje, po meni ovo stanje nije zadovoljavajuće i kao takvo ćemo ga mijenjati, ali ne naplatom paušalnim iznosima jer su, kao što vidimo, svi nezadovoljni. U krajnju ruku, postoji i opcija istraživanja nekih drugih ponuda, ako korisnici smatraju da im je to preskupo što Komunalno radi, mogu se i odlučiti da ne održavaju. Mislim da je ovo što sam prezentirao, najbolji model i na njemu ćemo ustrajati.