Politika i gospodarstvo

Mišo Krstičević: Izgubili smo 7 i pol godina zbog vašeg nerada, 7 i pol godina jer nekome niste dali kemijsku

dav

Sinoć je završila vrlo burna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je, očekivano, najveću buru izazvala točka “Rasprava o procesu sanacije i zatvaranja odlagališta otpada “Lovornik”.

Oporbeni vijećnici su porukom na majicama pokušali poručiti građanima na štetnost potpisivanja spornog Aneksa kojim je postojala mogućnost odlaganja otpada sa dodatnih jedinica lokalnih samouprava na odlagalište Lovornik, Gradonačelnik je u vrlo detaljnom izlaganju kronološki upoznao sve prisutne vijećnike i članove Građanke inicijative S.O.S. za Baćinska jezera o svim ugovorima i aneksima od 2005. do danas a koji se tiču (bez)uspješne sanacije odlagališta.

Gradonačelnik je zaključio da je Dinamika zatvaranja koju je donijelo ministarstvo pogrešna i da nema nikakve šanse da se ikakav dodatni otpad odlaže u Ploče.


“Tu postoji jako puno stvari koje nisu dobre i nisu ispravne. I to je ono što meni daje prostora i garanciju da dodatnog otpada neće biti. Na prezentaciji Minstarstva u Domu kulture osvanula je tablica u kojoj su sve Pelješke JLS pripojene Lovorniku iako to nigdje nije spomenuto u ovom dokumentu. A također, prema toj Dinamici tek nakon sanacije Lovornika je moguće dovoditi otpad sa drugih JLS.

Ono što je bitno istaknuti je jedan konkretan argument zašto nikako ne može doći do odlaganja dodatnog otpada na Lovornik je jedan dio koji izvlačimo iz “Nature 2000″. Kada se mijenja količina dovoženja otpada na jedno područje treba ponovo raditi procjenu utjecaja na okoliš i procjenu utjecaja na ekološku mrežu. U trenutku kad mi saniramo svoje odlagalište, sve te izrade procjena traju bar 2 godine. Valjda će se ekipa iz partije udostojiti napokon napraviti dugoobećavani županijski centar za odlaganje otpada, bar do 2025. Imamo sve elemente i mehanizme u našim rukama. Možda sad bude jasnija moja poruka da Baćinci mogu mirno spavati. Ja ovdje jamčim svojom svojom čašću da se u ovom procesu isključivo gledalo zaštiti okoliš i interes Grada Ploča

Žalosti me što se u svemu ovome što se događa politizira i što netko pokušava skupiti političke poene. ” – između ostaloga je u svojoj raspravi spomenuo gradonačelnik Krstičević.

Također se osvrnuo i na performans oporbenih vijećnika HDZ-a i HSLS-a. Osvrt prenosimo sa profila u cijelosti:

Kažu “ne dajte mu kemijsku..”

Ja sad postavljam pitanje gdje je bio netko, tko je sad obukao ove bijele majice, da onome tko je potpisivao štetne ugovore za Grad Ploče pred same izbore, da mu ne daju kemijsku?

Gdje je bio taj netko da mu ne da kemijsku kad je izigrana volja građana Ploča oko referenduma za trafostanicu? Gdje je bio netko da mu možda da kemijsku da potpiše ugovor kojim bi dobili 7 i pol godina iskoraka u zaštiti Baćinskih jezera i 200 tisuća kuna više u gradskoj blagajni?

Gdje je bio netko da da kemijsku gospodinu da prihvati nagodbu, za koju su mu svi sugerirali, i time ostavi možda i milijun kuna gradskom proračunu? Gdje ste tad bili, gospodo u bijelim majicama?

Analizirate i gledate sve poslove kojima rukovodim tražeći propuste i intencije, ali morat ću vas opet razočarati. Nećete ih naći. Nećete naći ni propuste nerada, nesnalaženja, tromosti, svega onoga što je ukorijenjeno u vašoj partiji. Vaša partija je dovela do toga da mi u našoj županiji ne znamo gdje smo. Ne mi, nego nitko. Troše se milijuni kuna zato što je netko nesposoban.

Nije vama u interesu da radite išta konstruktivno, gospodo draga, vama je u interesu i radite sve da nečiji rad i trud omalovažavate.

Toliko nabacivanje blatom na mene osobno je prestrašno, ispod bilo kakvog civilizacijskog minimuma. Od mene osobno grad sigurno ne treba spašavati. Ja ću napraviti sve što je u mojoj moći, pa taman i pod prijetnjom svih ovih kazni, da zaštitim interes našega grada, a primarno da očuvam okoliš.

Smeće iz dodatnih jedinica lokalne samouprave na Lovornik neće doći.

Izgubili smo 7 i pol godina jer nekome niste dali kemijsku, 7 i pol godina vašeg nerada nas je koštalo dodatnog odlaganja smeća pored Baćinskih jezera. E to je vaša politika.

A gradu, na vašu veliku žalost, jeste bolje. I bit će još bolje.

fotografija sa službenih stranica HDZ-a Ploče