Politika i gospodarstvo

Mišo Krstičević: Istinom protiv politikanstva i strančarenja

“POLITIKANSTVO I IZNOŠENJE NEISTINA JE STANDARDNI MODEL PONAŠANJA OPORBE”

Prenosimo objavu sa službene stranice pločanskog gradonačelnika, Miše Krstičevića:

“Dragi sugrađani, činjenično nepotkrijepljene objave u medijima i na društvenim mrežama, čiji je cilj destrukcija i opstrukcija svega onoga što je za građane Grada Ploča dobro i bitno, nažalost, rezultiraju mogućim kreiranjem iskrivljene percepcije kod dijela građana.


Loše je što je gradska uprava dovedena u poziciju „sakupljanja perja“ iz razloga jer pojedinci ne snose nikakvu odgovornost za izrečene neistine. I neće stati jer su politikantstvo i strančarenje valjda jedino bitni. Pisanje i ove objave, koja za cilj ima iznijeti činjenično stanje, iziskuje određeno vrijeme koje je moglo biti pametnije utrošeno na konstruktivne stvari za građane Grada Ploča, ali moram se referirati na neistine.

Grad Ploče trenutno provodi više infrastrukturnih projekata sufinanciranih europskim i nacionalnim sredstvima što, naravno, iziskuje značajne ljudske i materijalne resurse. Mehanizam nadoknade sredstava je najčešće po principu odobrenja zahtjeva za nadoknadu sredstava što je, nerijetko, proces koji od samog nastanka troška može trajati i dulji vremenski period. Na ubrzanju dinamike isplate, koja nije u domeni djelovanja gradske uprave, kontinuirano inzistiramo, a u međuvremenu podmirujemo obveze prema izvođačima radova.

U ovom trenutku Grad Ploče provodi infrastrukturne projekte vrijedne preko 20.000.000,00 kn, a na današnji dan, 19. svibnja 2020. godine, Grad Ploče iz raznih izvora sufinanciranja ukupno potražuje gotovo 4.000.000,00 kn refundacija za račune koje je gradska uprava Grada Ploča uredno podmirila.

Da prethodno izrečeno izbanaliziram, stalno se nalazimo u situaciji da kreditiramo državni proračun koji ne isplaćuje sredstva iz EU fondova, već ih zadržava i time dovodi sve gradove po Hrvatskoj u stanje neizvjesne likvidnosti, a zatim i brojne jedinice lokalne samouprave tjera na podizanje kredita za plaćanje računa, a zapravo im osigurani novci iz EU „stoje“ u državnoj kasi koja kasni sa isplatom. Grad Ploče nije imao potrebu kratkotrajno se zaduživati, a razlozi za to su višestruki. Isto tako, u ovom trenutku, stanje na računu gradske blagajne je 1.680.000,00 kn, a dospjele obveze se redovno servisiraju.

Iznesene činjenice dovoljno govore o likvidnosti i odgovornom raspolaganju proračunskim sredstvima, a lako su provjerljive.

Naš je fokus, od samog preuzimanja odgovorne dužnosti upravljanja gradom, usmjeren na ulaganje u infrastrukturu i inzistiranje na sufinanciranju projekata koji se izvode na području grada Ploča vanjskim izvorima financiranja. Sufinanciranje projekata je potreba jer se na taj način rasterećuje gradska blagajna, a posredno i građani Grada Ploča. Puno je jednostavnije tapkati u mjestu, ali to nije opcija.

Određene odluke trpe politikantstvo, ali ne i one koju su krucijalne za kvalitetu življenja građana Grada Ploča i smanjenje materijalnih rashoda iz gradske blagajne. Grad Ploče je izradio glavni projekt energetske obnove javne rasvjete na području grada Ploča, kojim se planira ugraditi učinkovita LED rasvjeta čime bi uštede na godišnjoj razini bile na razini 700.000,00 kn. Nažalost, i kod ovakvih projekata, za čiju je provedbu nužno donijeti odluke na gradskom vijeću, oporbeni vjećnici od samog početka pokazuju elemente opstrukcije na štetu svih građana grada Ploča.

Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID, ali i zbog ovakvih opstrukcija u radu, pokušali smo ostvariti uštede gdje je to moguće. Jedna od takvih odluka je i optimizacija javne rasvjete na području grada Ploča, odnosno smanjenje broja upaljenih svjetiljki na području Grada, čime smo račun za mjesec travanj prepolovili. S 100.000,00 kn na 55.000,00 kn. Nije nikako riječ o potezu da bi se održala glava iznad vode i financijskim dubiozama, već o odluci utemeljenoj na odgovornom promišljanju da područje Grada Ploča, u trenutku pandemije COVID i u vrijeme u kojem su građani uglavnom boravili u svojim kućama, kvantitativno bude manje pokriveno rasvjetom. Danas je ta ušteda oko 50 000 kn mjesečno, u trenutku kad se provede modernizacija rasvjete (koja bi se već provela da je oporba „pružila ruku“ barem u ovim tehničkim i nedvojbeno korisnim odlukama) biti će i do 70 000 mjesečno.

Moram se referirati i na projekt videonadzora na području grada Ploča koji je rezultat sustavnog planiranja u cilju povećanja sigurnosti građana grada Ploča te potrebe da se privatna i javna imovina zaštiti na adekvatan način. Isti je prepoznat i od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao primjena koncepta pametnog grada i sufinanciran s 200.000,00 kn. Sagledavanje projekta s pozicije zlouporabe sustava jest odraz ustaljenog načina razmišljanja pojedinca koji svoju, apriori politički uvjetovanu točku gledišta, nastoji podvaliti građanima grada Ploča.

Nitko neće niti smije biti nadziran, nikome se neće niti smije ugroziti privatnost. S druge strane, nećemo više niti biti prisiljeni zajedničkim novcem sanirati štete na javnim prostorima koje izvode pojedinci, nećemo više svi biti žrtve pojedinaca koji nepropisno odlažu otpad i slično. Vlasnici brodica moći će mirno spavati ne razmišljajući hoće li ostati bez dijelova ili motora sa svog vlasništva, neće se više interpersonalni animoziteti rješavati oštećenjem tuđe imovine (npr. automobila i slično). Ovo nije nikakva represivna metoda, ovo je isključivo način da se građanima osigura svakodnevnica sa manje briga. Nikakav gubitak privatnosti se neće dogoditi, osobno se smatram odgovornim za to i jamčim čašću za sve izrečeno.

Politikanstvo i iznošenje neistina te osobni politički probitak preko leđa građana grada Ploča, pritom gazeći sve konstruktivno, je standardni model ponašanja oporbene političke opcije kojeg opetovano upražnjavaju i plasiraju u medijski prostor.

Temelji sustava kojeg izgrađujemo su poštenje i sposobnost, pratiti trag možete jedino tim putem.

Drage Pločanke i Pločani, ne možemo sa sigurnošću tvrditi kakva su vremena pred nama, hoće li biti kriza ili blagostanje. Iz ove pozicije trenutno mogu jamčiti da krize rukovodstva neće biti, da nedostatak resursa ne očekujemo te da optimizam ne odbacujemo”.

Mišo Krstičević, gradonačelnik grada Ploča