Politika

Mišo Krstičević: Brzi sat matematike

Mišo Krstičević reagirao je na svojoj Facebook stranici na raniju press konferenciju HDZ-a Ploče. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.


Populisti bez ikakve logike, znanja i informiranosti. Neugodno je koliko ne znaju i ne prate ništa što se događa i spremni su izgovoriti cijeli niz lako provjerljivih laži.

Ako je išta je negativan primjer, onda je to nedolazak na Vijeće i pokazivanje potpune ignorancije o tome kako se i zašto donose gradske odluke.

Ukidanjem prireza i donošenjem odluke da ne povećavamo porez na dohodak smo se, u jeku inflacije, za razliku od brojnih drugih gradova koji su povećavali porezne stope, odlučili na to da u džepovima građana od njihovih plaća ostane 320.000 eura na godišnjoj razini, raspodijeljeno na sve zaposlene građane Ploča.

Istovremeno se korigira komunalna naknada za stambene objekte građana koja sada, a i od 1.1.2024. godine sigurno spada među najniže u RH.

U apsolutnim iznosima na godišnjoj razini, izdvajanje građana za stambene objekte se povećava za ukupno 32.500 eura koje će ići u gradski proračun.

Ponovit ću još jedan put, u džepovima građana kroz ovaj set odluka ostaje 320.000 eura – 32.500 eura = 287.500 eura. Svatko dobronamjeran i elementarno matematički pismen lako izračuna da je gradsko vijeće danas donijelo odluke kojima ukupno u džepovima građana ostaje gotovo 290 tisuća eura na godišnjoj razini – gotovo 2.200.000 kuna za one koji još računaju u kunama.

Evo nekoliko primjera usporedbi izdvajanja građana za komunalnu naknadu u usporedbi 2018. i 2024. godine:

– Za prvu zonu, za stambeni prostor od 100m2, komunalna naknada je u 2018. god. iznosila 39,84 eura/god., a u 2024. god. će iznositi 46,5 eura/god. Oko 16,7% povećanje.

– U drugoj zoni (Baćina, Stablina, Komin, Staševica, Banja, Peračko Blato, Šarić Struga, Rogotin), za stambeni prostor od 100m2, naknada je u 2018. god. iznosila 29,88 eura/god., a u 2024. god. će iznositi 16,74 eura/god. Oko 44% umanjenje.

Od 2024. građani Ploča će imati više novca u svom novčaniku, među ostalim i zahvaljujući besplatnim vrtićima, a ako je potreban sat matematike napravit ćemo i to, samo, teško je kad markiraju nastavu.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni