Politika i gospodarstvo

Mišo Krstičević: 100 000 kn iz naših džepova za RPP zbog Vejićevog nemara

Priopćenje predsjednika Gradskog odbora pločanskog SDP-a donosimo u cijelosti:

Na zadnjoj je sjednici Gradskog vijeća grada Ploča izglasan rebalans Proračuna sa stavkom iznosa od 100.000,00 kuna dokapitalizacije Radio postaje Ploče od strane Grada Ploča. Tim je potezom Vejić konačno »progovorio« na temu RPP-a, a ona glasi: uništila se gradska firma zbog intencije političkog kontroliranja medija i zbog hirova HDZ-ovih uhljeba pa ću, stoga, uzeti 100 000 kuna iz džepa Pločana kako bih sanirao ono što su moji najbliži suradnici i ja uništili.

Vrijedi se podsjetiti kronologije događanja oko RPP-a. Sve je počelo tako što Vejić, kao predsjednik i jedini član Skupštine trgovačkog društva RPP-a, nije na vrijeme raspisao  natječaj za izbor direktora. Kuloarske su  priče da je to posljedica sastanka održanog u uredu gradonačelnika gdje se tadašnji tajnik HDZ-a Vaso Brkić sastao s vodstvom pločanskog HDZ-a i naredio da se svi lokalni mediji stave pod kontrolu. Dotadašnji je direktor Miroslav Barbir  na kraju postavljen za v.d. direktora do okončanja natječaja koji se raspisuje, umjesto početkom 11. mjeseca, tek u 12. mjesecu 2014. godine. Na natječaj su  se javili dotadašnji direktor Barbir  te Jasmin Brajlović. Neslužbeno doznajemo da Brajlović nije ni trebao biti razmatran za tu poziciju jer je dostavio nepotpunu dokumentaciju koju je, nakon propisanog roka, dopunjavao. Skupština društva na kojoj je trebala biti donesena odluka o novom direktoru je završila, po riječima g. Barbira koji je istoj prisustvovao, tako da je Vejić izjavio da se ne može odlučiti između dva prijavljena kandidata. Nakon što je Barbir odbio produženje ugovora  v.d. direktora RPP-a za još jedan mjesec, sedam dana poslije Brajlović postaje direktor RPP-a. Je li u međuvremenu Vejić otkrio da se može se odlučiti za jednog kandidata nije nam poznato, ali ukoliko je Brajlović za direktora postavljen kao rezultat natječaja, Barbir je tu odluku kao stranka u postupku morao dobiti, a nije.


O tome kako je politički podobni Brajlović radio svoj posao dovoljno govore rezultati: dvije kaznene prijave protiv njega i minus u poslovanju koji je nastao  kao posljedica nedobivanja sredstava na natječajima, a prijašnjih su godina činili oko 40% godišnjeg proračuna RPP-a (to je bila zasluga Barbira kojeg je Vejić »pomeo«). Brajlović je izradu i slanje natječajne dokumentacije prepustio volonterskom odrađivanju “jednog studenta”. Znakovito je da je Brajlović svoj posao, za koji je bio dobro plaćen, prebacio na “studenta” koji je to radio volonterski. Jedna je od kaznenih prijava  podignuta zbog  štete nanesene RPP-u kako bi se financijski pogodovalo Vejićevoj najbližoj suradinici, a druga, kako neslužbeno saznajemo, radi financijskih malverzacija.

Rezultat Vejićeve brige i političkog kadroviranja na gradskom i “neovisnom” RPP-u svima je jasan: najuspješniji neretvanski radio doveden u financijske probleme,a uspješni direktor i voditelj Barbir pometen. Sad je na Pločanima da plate njegove političke manipulacije, iako već dugo, radi njegovih hirova, sve skuplje žive u svom gradu . Svoju političku ikebanu počeo je Vejić prvotno »hraniti« povećajući cijene vode, zatim  uvođenjem prireza i sufinanciranja katastarske izmjere (koja i zakonski delikatna), a zadnja je ideja  da građani, kroz povećanu cijenu odvoza smeća, plate saniranje divljeg odlagališta otpada Lovornik, što je neslužbeno spomenuto kao ideja na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Na kraju bi još bilo lijepo čuti je li Vejić uprihodio u našu zajedničku kasu 2.5 milijuna kuna u zadnja dva dana 2016.-te godine kao što je obećao svojim potpisom? Samo kratka napomena-  Vejić je te naše novce već prethodno potrošio i  zajedno s tim, samo u prošloj godini, napravio minus u našoj blagajni od 7 milijuna kuna.

Mišo Krstičević (SDP Ploče)