Politika

Ministrica Vučković pozvala trgovce da poskupe šećer kako bi spasili šećeranu u Županji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozvala je trgovce da poskupe šećer kako bi se spasila šećerana u Županji, prenio je RTL.

“Apelirala bih na naše trgovačke lance, čiju autonomiju poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu”, kazala je Vučković nakon sastanka užeg kabineta Vlade, odgovarajući na pitanje novinara kako u Hrvatskoj zadržati proizvodnju šećera, nakon što su se u kratko vrijeme zatvorila dvije tvornice, a ostala je samo još jedna, ona u Županji.

“Danas imamo oko 11.000 hektara površina pod šećerom repom. U starim državama članicama za rad jedne šećerane prosječno je osigurano oko 18.000 hektara, a u novim državama članicama 12.000. Nastojat ćemo te površine povećati jer nam ove ne jamče opstojnost”, kazala je i dodala bi kako bez trogodišnjeg programa Vlade bilo još 2.000 hektara manje.


Uvjerena je da šećerana u Županji može opstati. “Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače, a pokušat ćemo još nešto više površina osigurati”, rekla je te dodala da će rast produktivnosti i potpore donijeti rezultate.

Tvrdi da je problem nastao jer je hiperprodukcija šećera u svijetu. “U EU se nakon 2017. godine doista događa koncentracija i hiperprodukcija šećera. Najviše u dvjema najvećima zemljama proizvođačima šećera i doista je istina da se puno šećerana ugasilo”, rekla je te dodala da je cijena po toni jedno vrijeme uspijevala biti više od 400 eura, a referentna cijena za održivost je oko 405 eura.

“Nažalost, već dulje vrijeme je oko 350 eura i to je dodatan problem hrvatskoj industriji šećera”, rekla je i dodala da pokušavaju osigurati potpore proizvođačima i nastojati motivirati EK za druge mjere.

“Prije sedam godina je cijena šećera bila više od 700 eura, smatra se da se ispod 405 teško održati, a sada je već duže vremena između 340 i 350. To je jedan od najvećih problema”, zaključila je Vučković.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni