Politika i gospodarstvo

Ministarstvo poduzetništva i obrta poslalo ovrhu gradu

Grad Ploče dočekala je vijest o blokiranju računa od strane Ministarstva poduzetništva i obrta za iznos od 476 tisuća kuna.
Riječ je o sredstvima namijenjenim za poduzetničku zonu Vranjak. Naime, Grad Ploče i Ministarstvo potpisali su ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od 700 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju. Istu je Grad Ploče i izradio u iznosu od 180 tisuća kuna, a ostatak sredstava prenamijenio za infrastrukturu u zoni.

Izračun svih utrošenih sredstava u infrastrukturu (izgradnja prometnica i ostale infrastrukture) u poduzetničkoj zoni Vranjak govori da je, neutrošeno ostalo tek 8 tisuća kuna. Sva ostala sredstva namjenski su utrošena ili je njihov utrošak ugovoren. Zašto Ministarstvo ne priznaje utrošeni iznos i zašto je prema Gradu Pločama uputilo, prema jasnim podacima, podosta neutemeljenu ovrhu, ostaje za vidjeti nakon što odgovore, no nije senzacionalistički zaključiti da bi u ovim trenucima ovakav postupak državnog vrha mogao biti svojevrsna odmazda za jasne reakcije iz Grada Ploča upućene Ministarstvima, a na temu otpuštanja u HŽ-u, trafostanici,ali i neprihvaćanju makarskog otpada.

Gradonačelnik Krešimir Vejić:
“S obzirom na sve što se događa u Pločama i na naš čvrsti stav u smislu zaštite interesa Grada i građana, ne iznenađuje me svojevrsna odmazda zbog naših jasno izraženih stavova oko otpuštanja radnika HŽ Carga u Pločama, pitanja trafostanice i zabrane odlaganja makarskoga otpada na odlagalištu Lovornik. Ovo je najbolji pokazatelj kako aktualna autoritarna vlast tretira Grad Ploče, ali ovakvim postupcima zasigurno nas neće ušutkati. Idući tjedan pisat će ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću vezano za status suda u Pločama, jer, bez obzira na prijedlog nacrta reformi sudova, iz njegove izjave u Dubrovniku, vidi se tendencija da će u Pločama definitivno biti ugašeni sud i sve službe. Svojim vladanjem ova je vlast uništila Hrvatsku, ali neću dopustiti da unište Ploče”


Što se tiče plaća za djelatnike javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada, gradonačelnik je najavio da iste neće doći u pitanje te da će ispoštovati njihovu isplatu kroz sljedeći tjedan.

ploce.hr