Politika i gospodarstvo

Ministarstvo mora proglasilo pomorce ključnim radnicima u Republici Hrvatskoj

Sindikat pomoraca Hrvatske je proteklih mjeseci u nekoliko navrata  apelirao na nadležne da prema naputku IMO-a  i UN-a proglase pomorce ključnim radnicima, a to su, prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, danas napokon i učinili.

Podsjetimo, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i UN su usvojili rezolucije kojima predlažu državama da pomorce proglase ključnim radnicima. SPH je slijedom toga to zatražio i od Republike Hrvatske.

Oko 90 posto svjetske trgovine prevozi se morem, a ograničenja nametnuta tijekom pandemije koronavirusa u nekim slučajevima utječu na opskrbne lance. U rezoluciji se napominje da je 2019. godine oko dva milijuna pomoraca radilo na više od 98.000 komercijalnih brodova, prevozeći više od 11 milijardi tona tereta, prenosi Reuters. “Ipak, danas su stotine tisuća pomoraca nasukane na svojim brodovima”, rekla je predstavnica Europske unije Peggy Vissers.


“Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja granica nisu u mogućnosti napustiti brodove i vratiti se kući nakon dugih mjeseci neprekidnog rada. I fizički i mentalno su iscrpljeni”, kazala je diplomatkinja.Rezolucije Opće skupštine UN-a nisu obvezujuće, ali mogu imati političku težinu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u lipnju sve zemlje da pomorce i ostalo pomorsko osoblje proglasi ključnim radnicima.

Veseli nas što je i Republika Hrvatska prepoznala važnost te inicijative za hrvatske i sve druge pomorce, poručili su iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tag