Politika

Ministar Vrdoljak odgovara gradonačelniku Vejiću

Na stranačkoj press konferenciji u Šibeniku, a kako prenosi Slobodna Dalmacija, ministar Ivan Vrdoljak osvrnuo se i na izjave pločanskog gradonačelnika Krešimira Vejića. Tekst donosimo u nastavku.

‘Četrdeset godina se istražuje Jadran i do jučer se moglo bušiti gdje se htjelo, i na deset metara od obale, i to nikome nije bio problem. Sada, kada smo mi tu granicu povukli na deset kilometara i kada smo se počeli boriti protiv uvoznih lobija, koji u Hrvatsku uvoze milijarde dolara nafte i plina, da bi naši građani iz vlastite proizvodnje imali duplo jeftinije energente, kada smo za eksploataciju ugljikovodika iz Jadrana uveli puno veće ekološke standarde nego ih ima Italija, sada je to odjednom problem. Dosta je demagogije u Hrvatskoj!’ – kazao je na stranačkoj pressici u Šibeniku Ivan Vrdoljak, potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva RH.

Među demagoge Vrdoljak je uvrstio i Gorana Pauka, Šibensko – kninskog župana zbog njegovog traženja da se 8, 10 i 11 eksploatacijsko polje definirano ‘Okvirnim planom i programom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu’ izbaci iz istraživanja.


‘Župan se odjednom sjetio da je popularno biti protiv istraživanja, sve dosad se nije javljao, ni on ni njegova stranka, pa se malo izgubio u populizmu’ – kazao je Vrdoljak koji je odbacio i prigovore novinara da se strateška studija utjecaja na okoliš donosi nakon što su već dodijeljene koncesije za istraživanje ugljikovodika. ‘Nisu, jer je unaprijed definirano da ni jedan ugovor neće biti potpisan dok se ne donese strateška studija utjecaja na okoliš, a i za svaku bušotinu mora se raditi posebna studija. Zato ne mogu prihvatiti paušalne ocjene da je netko protiv istraživanja nafte, pa bio to i župan ili ravnatelj Nacionalnog parka Krka, već mora dati konkretan argument o kojem onda možemo raspravljati. Sve drugo ide na ruku uvoznog lobija i onih koji u Hrvatskoj žele ubiti neke industrije, kao što je slučaj s kutinskom Petrokemijom koja je do jučer imala 20 posto veću cijenu plina nego je to, primjerice, u Mađarskoj.’

Govoreći o termoelektrani u Pločama, Vrdoljak je kazao da je njegov stav – i prije i poslije izbora i referenduma – da treba poštovati volju građana.

‘Zakon kaže – ono što je prostornom planu se smije, a ono što nije ne smije graditi. Prostorni plan definira gradska uprava, a izmjene i dopune tog prostornog plana na Gradsko vijeće je dao gradonačelnik. I sada taj isti gradonačelnik mene zove i pita hoću li odustati od termoelektrane?! Mi s tim nemamo ništa, osim što smo privatnom investitoru koji nam se javio rekli – kao i desecima drugih koji nam se svakodnevno javljaju – poštivajte zakon, prostorne planove i ekološke standarde i investirajte gdje hoćete. Prema tome, ja se nadam da će odluka biti takva da će građani – promijeniti gradonačelnika’ .

Tekst: Zdravko Pilić
www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni