Politika i gospodarstvo

Ministar Krstičević obišao radove na vojarni u Pločama

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima, u petak, 27. srpnja 2018. obišao je radove u vojarni “Neretva” u Pločama.

Prilikom obilaska ministar Krstičević istaknuo je: “Drago mi je što se Hrvatska vojska vraća na jug Hrvatske i što ćemo proslaviti Dan Hrvatske ratne mornarice ovdje u Pločama. Ploče su strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice. U Pločama će biti smještena satnija Mornaričko-desantnog pješaštva koja će biti vrlo mobilna i to tako da može intervenirati u vrlo kratkom vremenu u bilo koji prostor južne Hrvatske, ali i cijelog otočja i priobalja. Vojarna će biti tako opremljena da ova nova postrojba može imati brz manevar i intervenciju s mora, a sve u funkciji zaštite sigurnosti hrvatskih građana na ovim prostorima. Vjerujem kako će upravo ova postrojba biti ponos juga Hrvatske”.

Također, kazao je kako se upravo na primjeru Ploča može vidjeti važnost sinergije vojske i naroda jer, kako kaže, upravo vojska proizlazi iz naroda i njemu služi. Hrvatska vojska je tako pomogla u uređenju gradske plaže u Pločama, što će, kazao je Krstičević, biti osnovni preduvjet za razvoj turističkog potencijala ovog mjesta.


“Naša zadaća je da i dalje pomažemo narodu i u ovoj prigodi moram reći kako sam sretan što je u Pločama suradnja vojske i lokalne zajednice izvrsna što se vidjelo i na primjeru uređenja plaže u Pločama. Gradimo i dalje taj odnos na vrijednosti odgovornosti, profesionalnosti i ljubavi prema Hrvatskoj”, zaključio je ministar.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid kazao je kako je prilikom uređenja plaže u Pločama, u 55 dana koliko su trajali radovi, angažirano dvadesetak vojnika, četiri inženjerijska stroja te dva samoistovarivača.

“Angažman pripadnika Hrvatske vojske u Pločama nedvojben je pokazatelj kako Hrvatska vojska kontinuirano pomaže lokalnoj zajednici. Dio smo ovoga društva i želimo dati svoj doprinos u njegovom razvoju. Hrvatska vojska je moćna u tehničkom i personalnom potencijalu, sa širokim spektrom sposobnosti koji stoje na raspolaganju hrvatskim građanima”, ispričao je Kundid.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić konstatirao je da Hrvatska vojska urasta u društvo, odnosno lokalnu zajednicu, i u ovoj prigodi istaknuo kako je zahvalan zbog povratka vojske u Ploče.

“To je dobro i za gospodarski napredak ovoga grada. Zahvaljujem se što je vojska dobila na važnosti, što joj je vraćen dignitet, a dokaz tomu je i Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona na kojoj ovom prilikom čestitam”, ispričao je dubrovačko-neretvanski župan.

Zbog povratka vojske u Ploče, zadovoljan je i sam gradonačelnik grada Ploče, Mišo Krstičević koji je zahvalio Vladi i ministru Krstičeviću na iskazanoj inicijativi i uloženom naporu za razvoje grada Ploče, ali i ovog dijela Hrvatske.

“Hvala Hrvatskoj vojsci koja je u koordinaciji s lokalnom zajednicom uredila plažu u Pločama. Napravili ste za ovaj kraj što je malo tko napravio, prepoznali ste problematiku ovoga grada i pomažete nam u rješavanju istog”, poručuje gradonačelnik.

Obilasku radova u vojarni “Neretva” prisustvovala je i državna tajnica ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul i drugi.

morh.hr