Politika i gospodarstvo

Milanović posjetio gradilište ulaza u grad i luku Ploče

“Grad Ploče će dobiti uređeniji pristup autocesti, to je jedna viša razina i, nakon završetka projekta, šleperi više neće prometovati kroz grad”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović prilikom posjeta gradilištu budućega ulaza u grad i luku Ploče. Projekt će realizirati Poslovna udruga koju čini Strabag AG i Skladgradnja , čiji su predstavnici upoznali premijera s osnovnim značajkama projekta koji bi trebao biti završen za godinu dana. Ukupna vrijednost investicije je nešto veća od 64 milijuna kuna, od čega 85 posto (52,3 milijuna kuna) financira Europska unija, a preostali dio Hrvatske autoceste d.o.o.

Projekt ulaza u Ploče predstavlja dovršetak izgradnje Spojne ceste: Čvor Ploče (A1) – Luka Ploče, koja je izgrađena do čvora Čeveljuša, oko 350 metara od ulaza u lučki kompleks. Svrha spojne ceste je povezivanje grada i luke Ploče s autocestom A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, odnosno Jadransko–jonskim koridorom, dijelom TEN-T osnovne mreže, te autocestom A10 Granica BiH – Metković (A1), koja zajedno s dionicom A1 čvor Metković – čvor Ploče i spojnom cestom Čvor Ploče (A1) – Luka Ploče predstavlja završni dio koridora Vc: Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče.

Premijer Milanović, koji je u Ploče stigao u pratnji ministara Borisa Lalovca i Branka Grčića, istaknuo je ulogu Hrvatske vlade kroz podršku i jamstva, te kroz kredite HBOR-a za projekte poput ovoga u Pločama. Na novinarsko pitanje o njegovoj izjavi kako podupire rusku intervenciju u Siriji, Milanović je odgovorio kako to ne treba shvatiti kao njegovu podršku Rusiji, jer je Amerika naš saveznik, a on podupire i rusku i američku intervenciju, ako će to okončati sukob. “Napadaju jedni i drugi i to može rezultirati eskalacijom sukoba”, naglasio je.


Njemačka, Grčka i Turska po Milanoviću su odlučujuće za rješavanje izbjegličke krize, dok “mali koji okolo galame i javljaju se nisu bitni. Onima koji žele kršćanstvo braniti od islama poručujem da se vrate u 12. stoljeće”, rekao je Milanović. Nezaobilazna tema bio je i Pelješki most, čija gradnja, prema njemu, može započeti već krajem ove godine. Milanović je rekao kako je financijska konstrukcija za taj projekt zaokružena. “Pet puta su se otvarali radovi, bilo je tu i kaznenih dijela za što je odgovorna bivša Vlada. Probali smo problem riješiti koridorom kroz BiH, ali nemaš se s kim tamo dogovoriti”, istaknuo je.

Ravnatelj Lučke uprave Ploče Svemir Zekulić upoznao je premijera Milanovića s dinamikom izgradnje lučkog ulaznog kompleksa, te mu objasnio razloge kašnjenja projekta. Na području zahvata od preko 50 tisuća metara četvornih, grade se poslovne zgrade, a predviđene su četiri tisuće „kvadrata“ korisnoga prostora, te vanjsko i unutarnje parkirališta za automobile i teretna vozila. Zekulić je premijera i njegovu pratnju također upoznao i s drugim kapitalnim lučkim projektima poput terminala za rasute terete u izgradnji. Milanovića je zanimao promet kontejnerskih jedinica u Luci Ploče, na što mu je Zekulić odgovorio da je riječ o 22 tisuće TEU godišnje na terminalu kapaciteta 60 tisuća TEU-a, obrazloživši to gospodarskom krizom i padom kupovne moći.

Ante Šunjić
dubrovacki.hr