Politika i gospodarstvo

Mihaljević: Ideje MORH-a moramo zaustaviti!

Informacija da Ministarstvo obrane RH planira reaktivirati funkciju vojnih objekata u Pločama burno je odjeknula među pločanskim političkim čelnicima. Čak je i ministar državne imovine, Goran Marić, na nedavnoj novinskoj konferenciji, među najznačajnije projekte u ovoj godini Ministarstva državne imovine uvrstio je i aktiviranje bivših vojarni Ploče i Šepurine.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Ploča Davor Mihaljević javno je i transparentno prozvao sve odgovorne da još jednom razmisle i pozvao sve relevantne čimbenika da “skupimo glave” jer nam je trenutno najpotrebnije jedinstvo, nevezano za bilo kakvu političku prirpadnost.

Mihaljevićevu reakciju prenosimo u cijelosti:


Grad Ploče je kroz Prostorni plan i Plan razvoja grada odredio kako se na području bivše “tehničke ” i “sidrišta”, koji su napušteni i devastirani, predviđa izgradnja nautičke marine sa 400 vezova sa popratnim sadržajem, hotelsko turističkim objektima.

Prirodno zaštićen zaljev interesantan je za ulaganje mnogim korporacijama koji su već na svjetskom tržištu, a Grad Ploče je do sad uložio milijunski iznos u rješavanje granice pomorskog dobra, raznih elaborata, procjena i idejnih projekata. Na području vojarne Neretva koja se nalazi na 65000m kvadratnih, koja je opremljena kompletnom infrastrukturom i zgradama, u planovima za aktivaciju tog prostora moguće je sve; od staračkog doma, objekata usmjerenih palijativnoj skrbi, dnevne bolnice,… itd, a ništa od toga nije nemoguće ostvariti, jer za to postoje interesi građana i investitora.

O čemu se zapravo radi!??! Po svim pričama i pokazateljima s terena, MORH ne odustaje od povratka vojske u vojarnu Neretva, iako je i sam NATO cijeli bivši kompleks vojarni u Pločama (osim Tatinja) proglasio neperspektivnim. Što to znači za nas Pločane, za dugoročni gospodarski razvoj grada…veliko NIŠTA. Za 5 radnih mjesta u kuhinji vojarne i 5 na održavanju sljedećih 30 godina ne bi bilo zapošljavanja, osim ako tu satniju vojske ne bi isključivo sačinjavali momci i djevojke s područja Grada Ploča, što je nemoguće.

Po pitanju komunalne naknade bivša vlada je svakako oslobodila samu sebe od plaćanja za državnu imovinu, te je grad tom odlukom izgubio blizu milijun kuna godišnje.
Za napuštenu državnu imovinu treba se HITNO raspisati koncesija, a svi naši prijatelji Pločani koji su otišli za Zagreb, trebaju zajedno zastupati interese Grada i građana Ploča, istina uvaženi pojedinci aktivno rade na tom ali nam je potrebna jasna odluka Vlade RH.

Ideje MORH-a po pitanju područja za Grad Ploče potrebno je zaustaviti, što prije, jer se taj Državni plan razvoja za vojsku uskoro usvaja na Saboru RH.

Po ovom pitanju ne smije biti politikanstva od strane nas Pločana, lokalni izbori neka idu svojim tokom i proći će, kako god, a ovaj problem ostaje našoj djeci i nama.
Da, član sam HDZ-a, trenutno obnašam funkciju predsjednika Gradskog vijeća i nije me strah prozvati i pozvati na odgovornost one koji odlučuju o našoj sudbini. Nisam protiv vojske na ovom području, ako je to baš dio nacionalne sigurnosti, ali mjesto za tu svrhu je na prostoru skladišta Tatinje. Isto tako, svakako sam za služenje vojnog roka od par mjeseci, u vojarnama neperspektivnim za bilo kakvu gospodarsku djelatnost koje nisu atraktivne, a takvih ima dovoljno u Hrvatskoj. Jasno se protivim da jedna satnija vojnika zauzme 10-20ha i to jednog od najatraktivnijih zemljišta u Pločama, kakvih imamo i diljem naše obale, u drugim gradovima. Takva zemljišta i prostori daju mogućnost širenja novih gospodarskih djelatnosti, a time omogućuju zapošljavanje građana i rast BDP-a.

Među mojim fb prijateljima postoje mnogi koji nešto znače i odlučuju, nadam se kako će do kraja pročitati ovaj fb status i to iskomentirati tamo gdje mogu. Investicije od nekoliko 100 milijuna eura nećemo i ne možemo zatočiti zbog satnije vojske.

Dodanu vrijednost od te investicije kroz državni proračun, oni koji odlučuju mogu planirati za vojsku, vojni rok i opremu. Sad kao država imamo samo praznu i opterećenu državnu blagajnu, napuštene hektare atraktivnog državnog zemljišta i tisuće mladih nezaposlenih.
Tako više ne ide, lokalne vlasti imaju vezane ruke i odgovornost, građani svoje probleme i potrebe, a saborski zastupnici, ministri u vladi svu odgovornost i mogućnost da odluče u korist svih građana, da poslušaju naš glas i omoguće nam nesmetan i ravnomjeran razvoj, kao i drugima.
U svakodnevnim situacijama i odlukama na lokalnoj razini možemo imati različite stavove, ne trebam se nekom sviđati kao osoba ili kao član druge stranke. Svjestan sam da ovaj status može biti i moje svojevrsno samoubojstvo, ali to me zaista nije briga, zajedničko nam je i treba biti, boljitak ovog našeg grada.
Još jednom, ova odluka dugoročno će odrediti smjer razvoja Grada Ploča, po ovom pitanju nema mjesta za podjele, ako netko i drži neku “šibu” za nekoga jer su izbori, ovaj put spojimo ih sve zajedno, jer tada teško će ih bilo tko slomiti.

Davor Dado Mihaljević