Politika i gospodarstvo

Maslinari traže pomoć s neba: suša je počela uzimati danak, hoće li na stablima išta ostati?

Dugotrajno sušno razdoblje zadaje glavobolje poljoprivrednicima. U problemima su svi, a najviše oni koji nemaju reguliran sustav navodnjavanja. Iako maslina relativno dobro podnosi sušu, ipak, ako se visoke temperature nastave ovakvim intenzitetom, plodovi će se smežurati te u konačnici i otpasti.

Trenutačno stanje u dalmatinskim maslinicima nije alarmantno. Međutim, ukoliko kiša ne padne do sredine srpnja, žega će obrati maslinike koji se ne navodnjavaju.

Ivo Batinović, viši stručni savjetnik za hortikulturu u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Dubrovačko-neretvanske županije rekao nam je:


– Suša utječe negativno na masline iako se oblica dobro nosi sa sušom, jer je ona za siromašna tla. Kada se plod smežura trebalo bi zaliti jer će u protivnom maslina odbaciti plod. U dolini Neretve još uvijek nije kritično stanje u maslinicima.

Gordana Kožarić-Silov, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Savjetodavnoj službi Šibensko-kninske županije pak kaže:

– Na najkritičnijim terenima po listu masline se može vidjeti da je počela patiti zbog suše. Na drugim lokalitetima je stanje bolje. Plod se za sada nije smežurao. Međutim, ove godine kod nas je jako slab urod maslina. Koliko dugo masline mogu trpjeti sušu teško je reći. Ako se plod smežura, stanje je kritično, a sve ovisi koliko je maslina duboko razvila korijen.

Ivana Župić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Savjetodavnoj službi Splitsko-dalmatinske županije kaže:

– Sve ovisi od lokaliteta. Tamo gdje je pliće tlo suša je već uzela danak i plodovi su jako šturi. Imamo i simptome sušenja i uvijanja lista. Problem suše je itekako značajan i u maslinarstvu. Ondje gdje imamo dublje profile tla, tu su masline u boljoj kondiciji, dok je na plićim tlima prisutan nedostatak vode. Što se tiče navodnjavanja, oni koji to mogu rade, a drugi čekaju kišu.

Veći nasadi površine od hektara i više imaju sustave za navodnjavanja dok manji nemaju, premda nije dobro ni puno zalijevati jer se javljaju gljivice u području korijenova vrata. Za starije nasade i one koji su dobro ukorijenjeni stanje nije alarmantno, a oni gdje je maslina zasađena na plićim tlima, pokazuju se simptomi suše.

O stanju na terenu izvijestila nas je i Gordana Dragun, voditeljica podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije:

– Na našem području još uvijek nema vidljivih simptoma posljedice od suše na maslinama. Plod je premali i nije se počeo smežuravati. Još uvijek ima rezerve u listu. Uglavnom, maslinici su u dosta dobrom stanju. Računamo da ako iza 15. srpnja ne padne kiša, onda bi plodvi mogli lagano smežuravati pa kasnije i otpasti.

Važnost folijarne gnojidbe

Kako bi spasili maslinu, ali i lozu i ostale voćke od učinaka suše, preporučuje se folijarnu gnojidba, preko lista, a prska se cijela krošnja.

Prednosti folijarne gnojidbe tijekom ljetnog sušnog perioda su:

– ishrana maslina neovisno o agroekološkim uvjetima (nedostatka vode u tlu);
– moguće kombiniranje primjene zaštitnih sredstava i gnojiva;
– primjenom tehnološki modernih gnojiva visoke koncentracije hraniva, postiže se dobra učinak na rast ploda i povećanja randmana ulja;
– uz gnojiva mogu se primjenjivati i biostimulatori, koji svakako podižu otpornost masline na sušu i potiču rast plodova;
– folijarna gnojidba se može provoditi i na malim parcelama, uz primjenu ručnih leđnih prskalica, te se stoga može primjeniti na svim nasadima maslina;
– folijarna gnojidba može se provoditi na maslinama svih starosti stabla; od mladih do starih stabala masline;
– ukupna lisna površina masline je vrlo velika, te je učinak folijarne gnojidbe izvaredan;
– na tržištu su dostupna različita gnojiva i u malim pakiranjima koja su pogodna za male maslinare.

Tekst: maslina.slobodnadalmacija.hr
Foto: pixabay.com