Politika i gospodarstvo

Marin Medak za nekoliko minuta gostovanja u Direktu objasnio kako do nekoliko milijardi kuna

Ukidanje institucija donijelo bi gotovo 800 milijuna kuna, okretanje domaćim turistima mnogo više…

Ovih dana dosta je bilo problema s restoranima. Državni je inspektorat zatvorio njih dvadesetak jer se, kažu, nisu držali pravila. Restorateri, koji su ionako u problemima, pobunili su se da ih zatvaraju bez veze.

Zatvoreni su na mjesec dana jer su dostavljali hranu ili jer su se narudžbe preuzimale ispred restorana. Ali državni inspektorat danas je popustio: smiju otvoriti već sutra ako će se držati novih pravila.


Dakle, hrana i piće se ne smije posluživati u restoranu, jelo se preuzima na vratima, na prozoru ili drive-inu, preporučuju im ugradnju pleksiglasa, plaćanje karticama, dezinfekciju ruku između pružanja hrane i pružanja novca.

Ljutiti su bili vlasnici restorana prije sastanka u državnom inspektoratu, a jesu li malo manje ljuti rekao je vlasnik restorana i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

“Napravili smo mali korak na način da se objekti otvore. Istim tim objektima koji su platili novac na licu mjesta, treba vratiti novac. Nije da ne vjerujemo Inspektoratu već da ne bi izgubili mjere, ako se kazna proknjiži”, naglasio je Medak pa nastavio:

“Ljutiti smo jer ako ćemo razgovarati o epidemiološkim stvarima, to potpuno podržavamo, ali jednostavna matematika je da ako moramo pregraditi stolove pleksiglasom, dođemo do ukupno sedam milijuna metara pleksiglasa, što je oko dvije milijarde kuna troška na razini Hrvatske pa bi ministar Marić trljao ruke jer vratio bi ono što je dao za plaće.”

Pravila koje propisuju epidemiolozi su stroga i ne omogućavaju svima da rade. No, nije zbog toga Medak toliko ljutit, ima još detalja, a oni ga drže u stavu da treba jednostavno ugasiti neke institucije.

“Omogućavaju možda da desetak posto objekata radi, ostalih 90 posto to ne može. Osobno, i dalje stojim pri stavu da treba zatvoriti Ministarstvo turizma, HGK i HOK jer nisu ništa napravili da nam pomognu. Na današnjem sastanku inspektor Mikulić dao je dokument na kojem je vidljivo da su upute raspisane, ali nismo ih dobili, imali smo one koje je dalo Ministarstvo turizma. Navikli smo biti vreća za udaranje inspektorima, ali sad kad nas je ostalo stotinu od 35.000 onda stvarno, dokle sve ide”, naglasio je Medak.

Za dva tjedna nas čekaju nova pravila, ako se mjere ublaže…

“Za dva tjedna bi boravak u restoranima mogao biti moguć samo na terasama. Pušački kafići zbog 30 izmjena zraka mogli bi zimi imati goste unutra. Mislim, što se priča, taksiji i autobusi bi morali isto imati pregrade pa vjerujem da ćemo moći početi raditi. Neminovno je da bi trebalo ići u tom smjeru za dva tjedna, da nam dopuste otvaranje terasa. Preko 700.000 ljudi je na minimalcu, imamo 1,3 milijuna umirovljenika i tko će ako ovo potraje uopće ići u kafiće ili restorane”, ističe Medak, pa nastavlja objašnjavati što bi ponudio kao rješenje:

“Hrvatska turistička zajednica nije potrebna jer nema turista, a košta nas 340 milijuna kuna, Ministarstvo turizma nas košta 210 milijuna kuna, a uz HGK i HOK dolazimo do sto milijuna eura. Neka se to preusmjeri u HAC pa ćemo imati besplatne cestarine za cijelu državu i ako već ne bude 12 posto noćenja kako smo očekivali nego možda bude domaćih noćenja bude i 20 do 30 posto noćenja, pa da imamo pet do šest milijardi kuna prometa.”