Politika i gospodarstvo

MANJE NE MOŽE: Paušal za iznajmljivače s područja Ploča 150,00 kn

U prijedlogu Dnevnog reda za 16. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ploča, koja se održala jučer, našao se i prijedlog Odluke o visini paušalnog iznosa za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, a sukladno novom Zakonu.

Podsjetimo, zakon obvezuje jedinice lokalne samouprave na propisivanje visine paušalnog poreza po krevetu koja mora biti minimalno 150,00kn, a maksimalno 1.500,00kn. U slučaju da jedinica lokalne samouprave ne donese navedenu Odluku, paušalni porez će biti određen u visini od 750,00kn.

Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici izglasalo da visina paušalnog iznosa za iznajmljivače s područja Grada Ploča iznosi 150,00 kn što je minimalni zakonski propisani iznos.


– Odlučili smo se, u cilju smanjenja nameta postojećim i novim iznajmljivačima, predložiti minimalni iznos od 150,00kn. Visina paušalnog poreza se u dosadašnjoj praksi izjednačavala sa boravišnom pristojbom i iznosila je 255,00kn za B razred (grad Ploče), odnosno 150,00kn za D razred (okolna mjesta). Utvrđivanjem zakonski minimalnog iznosa jedna smo od najpovoljnijih destinacija za razvoj turizma – na svom profilu napisao je gradonačelnik Krstičević.

Pročelnik Škubonja je u obrazloženju na sjednici rekao  “temelj ove odluke je Zakon koji regulira problematiku i nužna je zakonska obveza donošenja ovog akta. Iznos koji se navodi je minimalni postojeći, gradska uprava se odlučila stimulativno djelovati na iznajmljivače sa područja Grada Ploča, upravo iz razloga, a i pretpostavka je, što je turizam u Pločama u začecima ali pokazuje zanimljive stope rasta.”

HSLS-ov vijećnik Jurica Šunjić je pozdravio ovu odluku: “Mislim da će ovom odluka, kojom se visina paušalnog iznosa smanjila na minimum, pozitivno djelovati i na one koji ne prijavljuju. Vjerujem da ovim Grad neće ništa izgubiti.”