Politika

Mandarine otišle u bolnice i staračke domove

Nakon višednevnih iščekivanja i borbe s papirologijom, krenule su interventne mjere Europske unije namijenjene ublažavanju štete zbog embarga ruskog tržišta. U okviru tih mjera mandarine iz Neretve krenule su prema ustanovama socijalne skrbi, domovima, bolnicama i vrtićima, a prvi šleper doniranih mandarina otišao je u bolnicu “Rebro”.


Europska komisija osigurala je 20 centa za otkup mandarine od proizvođača, i još 20 centa za troškove prerade i pakiranja, pojasnio je Strahimir Filipović, proizvođač i otkupljivač mandarina, koji se nada uspjehu ovih mjera, unatoč početnom nesnalaženju proizvođača i državne birokracije.

A od polja do vašeg doma – tako bi se ukratko mogla opisati ideja internetske prodaje neretvanskih mandarina, koja posljednjih dana sve više uzima maha na različitim portalima, koji se bave izravnom prodajom, hrane, pića i svih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

U ovom postupku isključeni su posrednici, dakle mandarina se dostavlja izravno od proizvođača do krajnjeg potrošača bez provizija, samo se zaračunavaju troškovi prijevoza, pa takva mandarina košta oko tri kune.

Radi se o začecima ovakve vrste prodaje, a voćari su krenuli u novitete primorani lošom prodajnom cijenom, nemogućnosti tradicionalnih oblika prodaje zbog čega će velik dio ovogodišnjeg rekordnog uroda propasti. Mandarine se također nude i na različitim oglasnicima i oglasnim stranicama. Uglavnom se radi o svježim domaćim i ekološki proizvedenim mandarinama, koje nisu uopće tretirane ili su pak tretirane biološkim sredstvima što ih svrstava u sam vrh ekoproizvoda.

Mogućnosti narudžbi su različite, od pakiranja po dva, pet ili deset kilograma pa do palete od jedne tone. Znači, zainteresirani kupac stupi u izravan kontakt s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, dogovori količinu i mjesto dostave i tu njegov posao završava. Najbolje bi bilo kada bi se, primjerice, dogovorilo desetak i više obitelji, iz kvarta ili zgrade, tada bi dostava bila jednostavnija, a i cijena povoljnija, rekao nam je jedan neretvanski voćar moleći nas da mu ne navodimo ime i prezime.

– Znate, situacija je loša, mučimo se svatko na svoj način. Ja imam manje količine mandarina, desetak tona, i to mi je dodatna djelatnost jer sam zaposlen – kazao nam je.

Ideja ovakve za sada neretvanskim seljacima relativno nepoznate prodaje krenula je prije nekoliko dana otvaranjem facebook profila „Neretvanske mandarine na vaš kućni prag po tri kune izravno od proizvođača“. Na početku nije bilo jasno tko stoji iza projekta, čak je bilo komentara da se radi o skupini koja namjerno želi rušiti tržište mandarina.

Međutim, brzo se doznalo da iza inicijative stoji projekt www.finoteka.com, koji se već šest godina uspješno bavi besplatnim povezivanjem isključivo domaćih proizvođača hrane s kupcima hrane. Na Finoteku je danas uključeno više od dvije tisuće proizvođača razne hrane sa svih područja Hrvatske, a svaki dan se besplatno uključi njih desetak novih. Sustav je potpuno otvoren za sve domaće velike i male proizvođače i kupce hrane i mogu ga koristiti svi, besplatno i bez ikakvih ograničenja.

– Mi se ne bavimo trgovinom i ne miješamo se u odnos između proizvođača i kupca, mi smo tu da prikupljamo informacije o hrvatskim proizvođačima hrane te da te informacije prezentiramo javnosti na jedinstvenome mjestu u Hrvatskoj. Također, aktivno tražimo kupce za te proizvođače, a ova inicijativa je jedan od mnogo načina kako to radimo. Izravna prodaja u posljednje se vrijeme zaista pokazala kao spas za mnoge proizvođače – poručili su iz Finoteke.

Poljoprivredne proizvode, u ovom slučaju mandarine, proizvođači dostavljaju osobno ili šalju dostavom na “kućni prag”, što je svjetski trend u trgovini voćem i povrćem.

Piše Stanislav Soldo
FOTO: CROPIX

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni