Politika

LUKA PLOČE: Pušten u probni rad novi terminal za rasute terete

Danas je u Luci Ploče pušten u probni rad novoizgrađeni terminal za rasute terete. Terminal za rasute terete, gledano tehnološki i financijski, zasigurno je najznačajniji podprojekt u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transport, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d. Osnovne komponente projekta su: terminal za kontejnere koji je pušten u rad 2009. godine, Terminal za rasute terete, ostala lučka infrastruktura, Ulazni terminal i Lučki informacijski sustav.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija će rezultirati porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Samim tim povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom te se omogućilo bolje pozicioniranje na tržištu, čime će se prepoznati značaj luke Ploče u europskom poslovnom okruženju.
Terminal za rasute terete (TRT) nalazi se na jugozapadnom dijelu luke na obali kanala Vlaška, konstrukcija pristaništa predviđena je za mogućnost priveza brodova do 180 tisuća DWT (deadweight tonage – nosivosti). Pristanište je otvorena armirano-betonska konstrukcija duga 317,5 metara i 30 metara široka, s približno 56 metara dugim i 22 metara širokim pristupnim mostom koji povezuje pristanišnu konstrukciju sa skladišnom zonom.

Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru sa Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom koja u osnovnome obuhvaća slijedeće komponente: brodoiskrcivač, transportne trake sa opremom u presipnim stanicama, odlagač/izuzimač na skladištu, ukrcajnu stanicu za vagone i dr. Vrijednost opreme koja se ugradila iznosi oko 40 milijuna eura za ovu fazu. Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno sa kineskom kompanijom CMBM.


Istovar broda obavljat će se instaliranim Ship unlouderom (brodoiskrcivačem). Kapacitet brodoiskrcivača je dvije tisuće tona na sat i značajno je veći od svega s čime je luka do sada raspolagala. S masom od 1 422 tona, visok je gotovo 60 metara u radnom položaju, a 83 metara u parkirnom položaju, dok mu je dohvat 38 metara, a nosivost 52 tona. Ove karakteristike omogućuju mu opsluživanje Capesize brodova nosivosti 180 tisuća tona i gazom od 18 metara. Pokretne trake dugačke su 1 600 metara i široke dva metra, a kapacitet im je 4 800 t/h.

Bitno je naglasiti da je smještaj ovog terminala na rubnom dijelu luke, najudaljenijem od grada Ploča, čime se jamči u potpunosti zanemariv utjecaj na urbanu zonu u ekološkom smislu , a pri rukovanju rasutim teretom biti će primjenjeni najviši ekološki standardi, sukladno smjernicama Svjetske banke.

Tekst i foto: Luka Ploče dd/facebook

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni