Politika i gospodarstvo

Luka Ploče i kompanija CNBM potpisale ugovor za Terminal rasutih tereta

Luka Ploče i kineska kompanija CNBM International Engineering potpisale su danas u Zagrebu ugovor u sklopu realizacije projekta izgradnje i opremanja Terminala rasutih tereta u Luci Ploče po modelu javno privatnog partnerstva, u čemu je Luka Ploče kao koncesionar zadužena za nabavku prekrcajne opreme, a CNBM za izradu i ugradnju te opreme na tom terminalu, javlja Hina.
Vrijednost ugovora je 30 milijuna eura, a kompanija CNBM za taj je posao odabrana na međunarodnom pozivnom natječaju među 12 kandidata kao najbolji ponuditelj.
Potpisujući ugovor predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović i zamjenik predsjednika Uprave CNBM-a Yang Jianqiang izrazili su zadovoljstvo tom poslovnom suradnjom uvjereni da će se sve izvesti u dogovorenim rokovima do oko sredine 2016. godine.
Vjeruju da će novi terminal poboljšati gospodarsku sliku Ploča i općenito Hrvatske, pri čemu je Pavlović važnim označio i što to pruža mogućnost da i kineski brodovi i kineska roba u budućnosti koriste terminal u Luci Ploče, ali i Luku Rijeka.
Terminal rasutih tereta jedna je od najvažnijih investicija Projekta integracije trgovine i transporta koji je počeo 2005. uz sudjelovanje Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, hrvatske Vlade te Luke Ploče i Lučke uprave Ploče, koja je i davatelj koncesije za taj terminal i zadužena za razvoj infrastrukture.
Godišnji kapacitet tog terminala bit će 4,6 milijuna tona u prvoj fazi izgradnje, s mogućnošću uplovljavanja brodova do 180 tisuća tona nosivosti i gazom do 19 metara, dok će dnevni kapacitet pretovara biti 35 tisuća tona, što bi, kako su istaknuli potpisnici ugovora, trebalo znatno povećati konkurentnosti pločanske luke i koridora Vc.
U to je uvjeren i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je na svečanosti potpisivanja ugovora istaknuo da je zadovoljan što država može garantirati za kredit koji, uz ostalo, osigurava razvoj suprastrukture Luke Ploče. Nada se kako će ulaganje u tu infrastrukturu i kredit za koji država garantira od oko 100 milijuna eura ukupno za razvoj Luke Ploče donijeti dobre rezultate i velike pomake u teretnom prometu u toj Luci, ali i u cijeloj Hrvatskoj.
Potpisivanju ugovora bili su prisutni i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac, kao i veleposlanica Narodne Republike Kine u RH Deng Ying te voditelj ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Carlos Pinerúa.
Veleposlanica Kine je kazala da je to prvi put da neka kineska logistička kompanija dolazi na hrvatsko tržište te je uvjerena da će projekt biti uspješan jer je CNBM jedna od najvažnijih kineskih kompanija specijalizirana za logističku opremu i graditeljstvo.

Tekst: Hina via www.dubrovacki.hr
Foto: Denis Jerković / CROPIX