Politika i gospodarstvo

Luka Ploče Energija: Kada se donosila odluka za Plomin C, Davor Škrlec tvrdio je da TE na ugljen neće utjecati na okoliš

Smatramo se obveznim reagirati na neistinite informacija koje je iznio prof. dr. sc. Davor Škrlec na tribini “Postoji li alternativa termoelektrani na ugljen u održivom razvoju?” održanoj 13. svibnja 2014. godine u Pločama.

Jedno među njima bilo je i hoće li se prilikom izgradnje TE zaposliti domaći građevinari. Škrlec je na to odgovorio kako takav tip elektrane dolazi u komadima iz Japana ili Koreje, te kako bi se u Pločama sastavljao. Da bi održali garanciju, na tome bi radili stručnjaci majstori izvana, smatra Škrlec.

ISTINA JE: Preko 40% ukupne investicije moraju izvesti domaće tvrtke, bilo da se radi o građevinskim radovima, isporuci opreme ili montaži. Strana oprema, prema svim izračunima i informacijama dostavljenih od različitih potencijalnih dobavljača, ne prelazi 60% ukupne investicije. U ovakvoj strukturi investicije oko 480 mil eura otpada na domaće tvrtke.


Na pitanje Ive Karamatića, o pretovaru ugljena, antracita i glinice primitivnim načinima u Luci, čije čestice stanovnici i danas udišu, Škrlec je nadodao kako je ugljen i radioaktivan.

ISTINA JE: Tvrdnje o radioaktivnosti ugljena su neistinite. Prilikom svake narudžbe i svake isporuke ugljena uzimaju se uzorci, testiraju u laboratoriju te ako je ikakav stupanj radioaktivnosti prisutan kupac ima pravo odbiti cijelu isporuku. Takva praksa se već godinama koristi u Plominu.

Tijekom rasprave profesor je zaključio kako je riječ o izrazito štetnom projektu u svakom pogledu. ‘Nema stopostotnog filtera, a TE bi dovela do zagađenja vode i tla. Uništila bi se poljoprivreda, a došlo bi do respiratornih bolesti kod stanovništva, doline Neretve, Pelješca, Korčule, Primorja’. Tijekom daljnjih pitanja Škrlec se osvrnuo i na to da je Pločama zajedno s Lukom dovoljno osam megavata struje, ističući kako TE neće u niti kojem slučaju biti konkurentna.

ISTINA JE: Stručnu procjenu mogućih utjecaja na zdravlje i okoliš moguće bi bilo dati isključivo nakon provedenog postupka procjene utjecaja na okoliš kojom bi se utvrdilo sadašnje stanje okoliša kao i svi mogući utjecaji. Izjave poput ove smatramo neprimjerenima posebno s toga što dolaze od profesora koji svojim izjavama utječe na oblikovanje javnog mišljenja, a koji je kao predsjednik povjerenstva prošao cijeli postupak za TE Plomin, te je temeljem postupka i rezultata procjene utjecaja na okoliš ishođeno pozitivno rješenje za realizaciju projekta Plomin C.

Kada je povjerenstvo donosilo svoj sud o Plominu C, Davor Škrlec glasao je da se Studija utjecaja na okoliš prihvati. Dakle, složan je s tvrdnjama da termoelektrana na ugljen neće utjecati na okoliš Škrlec je rekao kako će u Njemačkoj, koja sada ima dosta TE na ugljen, preostati samo četiri, koje će raditi tisuću sati godišnje, u slučaju potrebe. „“EU, niti investicijske banke, neće financirati izgradnju TE na ugljen“, rekao je i pojasnio koje sve opasnosti i u kojem krugu prijete. Prisutni su iznijeli razmišljanja kako se TE gradi za potrebe mostarskoga Aluminija, kako će financijer, vrlo moguće, biti Vuk Hamović, jedan od najvećih trgovaca energijom i mnoge druge stvari.

ISTINA JE: Od 580 TWh električne energije ukupno proizvedene u Njemačkoj na godišnjoj razini, 42% dolazi iz TE na ugljen. Samo Neurath, Walsum, Westfalen, Moorburg, Karlsruhe, Wilhelmshaven otvorene su u protekle tri godine, dok će TE Datteln i Mannheim biti otvorene 2015. Sve one imaju životni vijek duži 35 godina, a kad se pridodaju i sve starije termoelektrane na ugljen jasno je da se radi o neistini. Spekulacije o investitoru su deplasirane i koriste se isključivo kao pokušaji diskvalifikacije samog projekta i stvaranja teorija zavjera.

Iz svega izrečenog jasno je da se Davor Škrlec na tribini nije nastupao kao znanstvenik nego kao političar koji se kandidira na predstojećim izborima za Europski parlament te njegov nastup treba promatrati u tom kontekstu iako ga to ne lišava odgovornosti za izrečene neistine i paušalne ocjene.

Luka Ploče Energija d.o.o.
foto: dubrovacki.hr