Politika

Luka Koper efikasnija od Rijeke i Ploča

ANALIZA

Portal icapital.hri suočio je tri regionalne jadranske luke, Luku Koper, Luku Rijeka i Luku Ploče, na način da su izračunali pokazatelje relativne efikasnosti pojedine luke u odnosu na teretni promet.

Koper izgleda najefikasnije u pogledu generiranja prihoda po toni teretnog prometa, dok su Ploče na drugom mjestu. Ipak, Koper i Ploče ujedno ostvaruju i više operativne troškove po toni teretnog prometa u odnosu na Rijeku. Uzrok tome može ležati u popratnim uslugama koje generiraju dodatne troškove, ali i pomažu rastu ukupnog prihoda. Struktura teretnog prometa luke također može imati značajan utjecaj na promatrane pokazatelje, s obzirom da neki tipovi tereta zahtijevaju ulaganje manje resursa, ali se na njima postižu i niže marže.


Ipak, posljednji grafikon otkriva da je Koper znatno efikasnija luka u pogledu korištenja radne snage, budući da je u stanju pretovariti preko 18 tisuća tona tereta po zaposleniku u godini, u odnosu na 5,6 tisuća u Rijeci i 4,6 tisuće u Pločama.

 luka ploče

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni