Politika i gospodarstvo

Luka Bar zbog remonta barske pruge sve jača konkurencija Luci Ploče

Iako smo prije par mjeseci pisali o tome kako je jedan od glavnih nedostataka regionalnog konkurenta Luci Ploče nedostatak razvoja infrastrukture u zaleđu što dovodi do neiskorištenosti njegovog punog potencijala, izgleda da će za luku u Baru taj problem uskoro biti djelomično riješen.

Naime, generalni direktor „Železnica Srbije” najavio je da će to poduzeće sljedeće godine početi remont pruge od Beograda prema Baru kroz Srbiju. Time će se omogućiti veće brzine i prohodnost te doprinijeti kvalitetnijem pružanju transportnih usluga.

Podsjetimo, crnogorska Vlada je u prošloj godini prodala svoj udjel od 62% u kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) koja je koncesionar u Luci Bar i ima kapacitet pretovara od 1m TEU godišnje turskoj kompaniji Global Ports. Turci su se obvezali investirati dodatnih 13,5m EUR kroz CAPEX za restrukturiranje u naredne tri godine, kao i 7,6m EUR u investicijskom ciklusu nakon restrukturiranja koji se predviđa u narednih pet godina. Vrijednost transakcije je bila 2,1x prihodi od prodaje, odnosno 1,5x kapital (sve kategorije zarade su negativne), pri čemu nije uračunat obavezni investicijski program.


Luka Bar je od tada pokrenula izgradnju kontrolne stanice za izvoz mesa i mesnih prerađevina čime će se njome moći prometovati proizvodima životinjskog porijekla i žive stoke po europskim standardima. Sada slijedi i razvoj infrastrukture te se čeka da crnogorska strana iskaže potrebe za tipovima vagona, kako bi se srpske željeznice pripremile za prijevoz. Predstavnik Global Portsa je izjavio da je njihov cilj da Luka Bar postane glavna u regiji i da bude jedna od značajnih karika u logističkom lancu.

Ipak, ni Luka Ploče ne miruje. U prošloj godini je započela s izgradnjom Terminala za tekuće tereta ukupne vrijednosti 16,7 mil EUR. Kompanija očekuje da će se izgradnjom terminala bitno poboljšati konkurentnost luke. To bi svakako trebao biti jedan od prioriteta sada kada se Luka Bar pokušava nametnuti stvarajući konkurentske pritiske u okolini s tek nekoliko većih kupaca.

 

www.icapital.hr