Politika i gospodarstvo

Lučka uprava Ploče napravila iskorak prema novim poslovnim angažmanima

Lučka uprava Ploče prisustvovala je najvećem trodnevnom Sajmu transporta i logistike, koji se svake dvije godine održava u Mϋnchenu. Riječ je o vodećem međunarodnom Sajmu logistike, mobilnosti, luka, IT-a i upravljanja lancem opskrbe, koji je i ove godine okupio najznačajnije poslovne subjekte u Europi i šire te na kojemu je sudjelovalo više od dvije tisuće izlagača.

Sajmu su, kao aktivni sudionici, prisustvovali predstavnici Lučke uprave Ploče: ravnateljica dr. sc. Deša Rathman i pomoćnici ravnateljice, Svemir Zekulić i Nena Crljenko Dropulić. Pri tom su se aktualizirali novi poslovni angažmani s važnim poslovnim subjektima na području transporta i logistike, s čime je potvrđen značajan napredak u prepoznavanju luke Ploče na širem tržištu.

Naime, s obzirom da Lučka uprava Ploče, sukladno kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu i prilagodbi potrebama europskog poslovnog okruženja, intenzivira aktivnosti na marketinškom planu i razvoju logistike, održani su brojni sastanci i razgovori sa zainteresiranim subjektima, čime je luka Ploče dobila na prepoznatljivosti kao značajan faktor u ovom dijelu Europe. Među njima se istaknuo razgovor s predstavnicima privatnih željezničkih operatera iz susjednih zemalja, posebno Mađarske, od kojih pojedini imaju koncesiju za obavljanje željezničkih djelatnosti i u Hrvatskoj. U razgovorima su istaknuti vidovi moguće poslovne suradnje kao i razvoj poslovnih aktivnosti, čiji intenzitet u velikoj mjeri ovisi o efikasnosti prometnog pravca Ploče-Sarajevo-Budimpešta, s kojim bi se ostvarila intermodalna povezanost Srednje i Južne Europe te potaknuo razvoj širokog spektra poslovnih aktivnosti, u vidu gospodarske i prometne integracije. Luka Ploče bi, nedvojbeno u tom slučaju, imala potencijal za jednu od vodećih na ovom dijelu Europe, s obzirom da predstavlja polazno odredište na Koridoru Vc.


Najveći iskorak u poslovnoj suradnji, svakako je prepoznat na sastanku ravnateljice dr.sc. Deše Rathman i predstavnika Lučke uprave Ploče s predstavnicima Lučke uprave Ancona, na čelu s ravnateljem, Rodolfom Giampierijem. Dogovoreni su prvi koraci u realizaciji poslovne suradnje između dvije lučke uprave na području informatizacije i logistike i to putem izrade zajedničkog projekta s kojim bi se apliciralo na EU fondove i s kojim bi ove dvije luke ostvarile poslovne ciljeve u unapređenju poslovnog sustava, kako bi povećale konkurentnost. Istovremeno je aktualizirana tema uspostavljanja trajektne linije Ploče-Ancona, s idejom izravnog povezivanja talijanskog turističkog tržišta s iznimno atraktivnim destinacijama u zaleđu Ploča, kao što su Međugorje, Mostar, ali i dolina Neretve.

Sukladno nalaženju prometnih rješenja za bolju povezanost talijanskih i hrvatskih luka s turističkim destinacijama, ravnateljica Deša Rathman na Sajmu je razgovarala i s predstavnikom Hrvatske turističke zajednice za Bavarsku, Damirom Balenovićem, gdje se otvorilo pitanje boljeg prometnog povezivanja s turističkim destinacijama na jugu Hrvatske, s naglaskom na ulogu luke Ploče.

Predstavnici Lučke uprave Ploče, ujedno su ostvarili kontakte hrvatskim predstavnicima na Sajmu, među kojima su bili Lučka uprava Rijeka, Lučka uprava Vukovar, Hrvatska gospodarska komora, predstavnici pomorskih agenata i dr. Susreli su se i s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koji su svojim prisustvom podržali napore hrvatskih institucija za razvijanje konkurentnosti i proboj na europskom tržištu.