Politika i gospodarstvo

Lučka uprava Ploče na ESPO generalnoj skupštini i konferenciji održanoj u Göteborgu

Predstavnik Lučke uprave Ploče, pomoćnik ravnateljice Svemir Zekulić predstavljao je Zajednicu lučkih uprava Hrvatske na ovogodišnjoj ESPO Generalnoj skupštini koja se održala u gradu Göteborgu, drugom po veličini u Švedskoj, ali i najvećoj morskoj luci u Skandinaviji. ESPO (European Sea Ports Organisation) je organizacija koja je osnovana 1993. godine i okuplja predstavnike lučkih uprava i lučkih administrativnih organizacija iz cijele Europske unije te Norveške.

Skupština je prethodila jedanaestoj ESPO konferenciji kojoj je ove godine prisustvovalo više od 240 sudionika iz svih zemalja Europske unije, ali i predstavnici iz Koreje, Paname i Nigerije. Teme konferencije su obuhvatile najvažnija pitanja s kojim se suočavaju morske luke ali i cijeli prometni sektor koji je povezan sa prekomorskom razmjenom roba poput pitanja prometne politike EU u odnosu na luke, utjecaja tržišnih kretanja na konkurentnost i razvoj luka, pitanja same konkurencije između luka,da li ju regulativno urediti ili to prepustiti tržišnim uvjetima, zatim direktive EU u području luka, državnih potpora i koncesijskih odnosa kao i aspekte usmjerenja luka u zadovoljavanju ekoloških zahtjeva (Direktiva o sumporu, stimuliranje LNG kapaciteta za opskrbu brodova). Također su održani radni sastanci koji su se odnosili na utvrđene prometne mreže Europe (TEN-T), mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, problematike „Morskih autocesta“, usmjerenja luke u cilju zadovoljavanja ekoloških standarda te mogućnosti razvoja novih luka za putnički promet i cruisere.

Konferencija je završila sa prezentacijom posebne ESPO izjave koja je upućena pred EU izbore u kojoj su europske lučke uprave identificirale najvažnije točke o kojim bi se trebalo upoznati budući sastav Parlamenta i Vijeća Europe. U ovom dokumentu naglašena je važnost uloge prometa i luka u nastojanjima za uspostavljanje gospodarskog rasta u Europi, činjenica da bez luka nema razvoja industrije kao i preporuka da buduća EU politika prema lukama treba osnažiti europske luke da udovolje budućim tržišnim zahtjevima.


ppa.hr