Politika i gospodarstvo

Loši potezi SDP-ove vlasti dolaze na naplatu

Sukladno Procjeni ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara od požara, odnosno odredbama Zakona o vatrogastvu, 2002 godine Grad Ploče je trebao osnovati vatrogasnu postrojbu i preuzeti 6 vatrogasaca koji su do tada radili u postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova.

Tadašnja pločanska SDP-ova vlast, ovu Zakonsku odredbu nije ispunila, iako je Zakon jasno obvezao na ispunjenje ove obveze jedinici lokalne samouprave. Scenarij koji je uslijedio „koštao“ je Grad Ploče milijun i tristo tisuća kuna koje su prije dvije godine isplaćene putem ovrha šestorici vatrogasaca s područja Grada Ploča, koji su tužili Grad radi preuzimanja i isplate plaća.

Osim navedenih šestoro vatrogasaca, još jedan bivši vatrogasac podnio je tužbu radi preuzimanja i isplate, te je sud presudio da se mora preuzeti kao zaposlenik što je i učinjeno. Grad ga je preuzeo na dva mjeseca i stavljen je na raspolaganje. U korist tog istog vatrogasca tužitelja presuđeno je u prvostupanjskom postupku tako da mu je Grad dužan isplatiti preko 250 tisuća kuna, zajedno s dodatnim troškovima postupka i zakonskim zateznim kamatama od oko 12 posto. Grad Ploče uložio je žalbu na prvostupanjsku presudu kod Županijskoga suda u Dubrovniku i nudi vatrogascu isplatu od 250 tisuća kuna u ratama i njegovo preuzimanje u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Ploča. Zauzvrat, vatrogasac bi trebao odustati od svih ostalih zahtjeva.


Ovakvi i slični sporovi koji su posljedica neispunjenja Zakonskih obveza, svakako u značajnoj mjeri umanjuju sredstva koja su mogla biti upotrijebljena u socijalne svrhe , stipendiranje ili neki kapitalni projekt od interesa za Grad Ploče i direktno idu na štetu proračunskih korisnika, no nadamo se da „ovakvih skupih dugova iz prošlosti“ više neće biti, pa tako ni zakidanja ovog, ionako gospodarskom krizom pritisnutog Proračuna, poručuju iz Grada Ploča.

 

Grad Ploče, Ured gradonačelnika