Lijevi direkt Lijevi direkt Politika

LIJEVI DIREKT: LAŽI ME!!!

Lijevi direkt

Nekako sam se ustručavao i spominjati trafostanicu koja se gradi čisto da se prosvjed i pokušaj zaustavljanja radova na trafostanici od strane građanske udruge nebi povezivao sa SDP-om, jer bi oni koji su krivci što je trafostanica tu jedva dočekali da kažu kako iza rečene udruge stoji SDP i na taj način je diskreditirali. Svjedoci smo da se ista ipak gradi i sve mi se čini da će se ovdje i napraviti, ali ne mogu ne osvrnuti se na niz događanja koji je doveo do nepoštivanja volje građana kao upozorenje za budućnost.

Cijela priča je više-manje poznata kao i kronologija… Lučka uprava Ploče je krenula tamo početkom 2000.-ih u projekte terminala za kontejnere i rasute terete pri čemu se iskristalizirala potreba za novom trafostanicom jer nema dovoljno struje za ta dva terminala. Pa su malo sastančili s HEP-ovcima, onda su na sastanak pozvali i tadašnjeg gradonačelnika Antu Karamatića, održali mu domoljubni govor o potrebama Luke, hraniteljice grada i „potrebi“ izmještanja trafostanice od ispod groblja na sadašnju lokaciju. Nekako zamišljam da su HEP-ovci sve njih zajedno ucijenili s onom ako želite trafostanicu, bit će gdje mi želimo ili je neće biti, bar ne toliko skoro kad vama treba. Ovim ne želim umanjiti krivicu SDP-a i njegovog gradonačelnika, mada je svijest o štetnosti zračenja iz trafostanice tada bila puno manja nego 4-5 godina kasnije.

I daljnja kronologija je poznata. Građani skupljaju potpise za izmještanje, Vijeće to prihvati i izglasa nekakve zaključke, sve je divno i krasno, a 3 godine kasnije trafostanica se gradi tamo gdje je nitko ne želi… pa tko je ovdje lud?


Prvo da se osvrnem na raznorazne izjave Vejića, koji tako često na vijeću napada oporbu da se bavi politikanstvom. Eto on govori uvijek precizno i koncizno i isključivo o meritumu stvari. Pa je tako na skupu o izmještanju trafostanice počeo skoro od stoljeća sedmog i svojski se trudio desetak minuta objasniti kako je za sve kriv SDP, jer smo mi eto 2007. izmjenili Prostorni plan… Ma vidi vraga, on jadan po običaju nije ništa mogao učiniti, ruke su mu bile vezane. Ili su bile zauzete otvaranjem jedne od onih 137 boca jegera ili balantajna koje je popio skupa s društvom u svom uredu u dvije godine. A istinu je sasvim lako iščitati, ukoliko se želi.

Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je izglasan zaključak o „izmještanju“ trafostanice to baš i nije bilo tako… Malo su vas, dragi građani, preveslali odnosno preveli žedne preko vode, a onda Vam i poslije prodavali mačka u vreći, cijelo vrijeme. Naime, oporba je na toj sjednici predložila zaključak da se u roku 6 mjeseci donese točkasta izmjena Prostornog plana u kojoj će se sporna lokacija trafostanice izmjestiti na staro mjesto ispod groblja. Tako je predloženo jer je to bio najbrži način da se prostorni plan izmjeni. Ali ne! HDZ ima drugi prijedlog, bolji prijedlog. Taj zaključak, koji je na kraju i izglasan, je dokaz kakoVejić & co nikad nisu ni mislili izmjestit trafostanicu, već su odigrali mali igrokaz za budale građane koji su i dalje budale jer vjeruju tom tipu. U prvoj točki tog ZAKLJUČKA stoji da gradonačelnik proba iznaći novu lokaciju trafostanice u dogovoru s HEP-om. Ej, on se treba dogovoriti s HEP-om. I onda se netko čudi što se nije uspio dogovorit. Ili je on možda sve „dogovorio“. Dakle umjesto prijedloga oporbe o imperativnom izmještanju lokacije trafostanice izglasano je da se gradonačelnik „proba“ „dogovoriti“ s HEP-om. Ista stvar zar ne. I onda i druga točka čuvenog zaključka. Nalaže se da se žurno pristupi promjeni prostornog plana. Lijepo zvuči. Ali i tu su pošteno zavalili građane. Naime, procedure izmjene prostornog plana može trajati 4-5 godina, što su predlagači i znali. Zato su to i predložili, vjerojatno u dogovoru s HEP-om. Mi ćemo radit prostorni plan do negdje 2016., a dok mi ga budemo radili, na snazi je stari po kojemu vi, pajdaši naši iz HEP-a, možete graditi na sadašnjoj lokaciji. A kad dođe do izmjena prostornog plana, izmještaj lokacije će nestati jer prostorni plan mora uvažiti situaciju na terenu. I tako su „pozicijska braća“ umjesto prijedloga oporbe o hitnoj izmjeni s rokom od 6 mjeseci izglasala „žurnu“ (već tri godine žure, ali je još nema) izmjenu prostornog plana s izmještanjem lokacije trafostanice.

I to vam je to, tako se to radi. Tipično politički. Pustiš malo crnila k’o hobotnica, i dok se građani snađu, ode voz. Valjda se zato i hobotnica tako često povezuje s politikom i političarima.

E sad ovo možda ne bih ni pisao da mi se ne čini da se povijest ponavlja. Vejić je protiv termoelektrane, ali eto treba vidjeti studije. Svi su protiv termoelektrane ali…

I na kraju, sve ovo najbolje oslikava jedan stih iz Mišine pjesme: …čuvaj se onog tko naglas se kune, a iza leđa sve riječi briše…

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni