Politika i gospodarstvo

Lalovac i njegov mogući nasljednik išli u istu školu; ‘I ja sam dinamovac’, priznao je Ćorić i svima nam u Zagrebu spasio glavu

Gimnazija fra Andrije Kačića Miošića u Pločama škola je za hrvatske ministre financija. To se može tvrditi bez imalo pretencioznosti jer ovu su školu pohađali aktualni ministar Boris Lalovac (SDP) i mogući ministar iz reda HDZ-a, u slučaju smjene vlasti, Tomislav Ćorić.

Bez obzira tko će na kraju sjediti u vrućoj fotelji prvog čovjeka hrvatskih financija, djelatnici škole na čelu s ravnateljicom Inom Žderić itekako su ponosni na svoje bivše učenike.

Iznjedrila je pločanska Gimnazija mnoge talente. Najfriškiji je Ivan Miošić, koji je na ljetošnjoj državnoj maturi bio najbolji iz fizike. Tu su i zvučna imena poput Vere Zime, Ivana Pavlovića, Matije Vuice, Matije Prskalo, Rajka Ostojića te brojni drugi.


Ipak u ovo predizborno vrijeme javnosti su najzanimljiviji Lalovac i Ćorić. Stoga smo posjetili pločansku školu, gdje smo se iz prve ruke informirali o dvojici financijskih stručnjaka, trenutačno raspoređenih na dvije suprotne strane, SDP-a i HDZ-a, koje povezuje upravo grad na ušću Neretve.

Ravnateljica Žderić potražila je stare razredne imenike, s podacima i ocjenama dvojice nekadašnjih učenika. Zanimljivo je da je Tomislav Ćorić išao u isti razred s Lalovčevim bratom Milošem, koji je liječnik. Svi oni se poznaju jer Ploče nisu velik grad, premda su ih politički vjetrovi otpuhali na različite strane.

U svojim javnim istupima i Ćorić i Lalovac puni su hvale za profesore u Pločama od kojih su učili početna znanja i vještine. Ni profesori s kojima smo razgovarali ne ostaju ravnodušni prema svojim nekadašnjim učenicima.

Ponos škole

– Ni za jednog ni za drugog nema se što loše reći. To su divni mladi ljudi, kojima se naša škola ponosi – kazala je ravnateljica Žderić prelistavajući imenik iz 1995. godine, u kojemu je upisano ime Borisa Lalovca, i onaj iz 1998. u kojem su ocjene i uspjeh Tomislava Ćorića.

– Obojica su pohađala gimnazijski program – naglašava ravnateljica jer škola ima više srednjoškolskih zanimanja.

Ćorić je bio 100-postotni odlikaš, dok je Lalovac maturirao s vrlo dobrim uspjehom. Ravnateljica se, pak, prisjetila odlaska na ekskurziju kada su pločanski učenici bili napadnuti u Zagrebu, a sve zbog rivaliteta između Dinama i Hajduka.

– Napala nas je skupina ćelavaca koja se htjela s nama obračunati. Sva djeca polijegala su po autobusu, a ja ne znam što ću… Izišla sam pred tu skupinu huligana i kažem im: “Ne možete nas sve pobiti jer ja sam dinamovka”, a iza mene iziđe Tomi (tako u školi zovu Tomislava Ćorića, op.a.), pa kaže: “I ja sam dinamovac.” Jedva smo živu glavu izvukli – prisjeća se Žderić.

– Borisu nisam predavala, ali sam puno o njemu čula od kolega u zbornici. Bio je ozbiljan, odgovoran i spreman pomoći i drugima – ističe Žderić, a s njome se slaže i razrednica, umirovljena profesorica povijesti Matilda Sekulić Kovačević.

Prepoznatljiva generacija

– Ta cijela generacija bila je u školi prepoznatljiva. Boris je bio odgovoran prema postavljenim zadacima, tih, vrijedan i samozatajan. Uvijek je savjesno obavljao svoj posao kao što to obavlja i danas kao ministar – kaže profesorica Sekulić Kovačević, ističući da je uz taj naraštaj učenika vežu lijepa sjećanja.

Melanija Mijoč, profesorica hrvatskog jezika, bila je razrednica Tomislava Ćorića. Kaže da je bio uzoran i vrijedan učenik, rječit i pun samopouzdanja. U imeniku su mu upisane sve same odlične ocjene, a s odličnim je i maturirao.

– O našim momcima mogu reći samo sve najbolje – ističe profesor fizike Martin Lukanović, u čijem kabinetu su poredane diplome i priznanja koje godinama s učenicima osvaja.

Fiziku su u tom kabinetu učili i Ćorić i Lalovac, premda je profesor Lukanović osobno predavao samo Tomislavu.

– Tomislava se sjećam kao energičnog mladića puna optimizma, koji je svima nama potreban – zaključuje profesor Lukanović.

U Pločama su ponosni što su dva njihova sugrađanina pretendenti na fotelju ministra financija. Razumljivo, desni očekuju da će to biti Ćorić a lijevi Lalovac. Kome će se ispuniti želja, odlučit će birači 8. studenoga.

STANISLAV SOLDO
SNIMIO DENIS JERKOVIĆ / CROPIX
slobodnadalmacija.hr