Politika i gospodarstvo

Krešimir Vejić: Lud, zbunjen, normalan ili istine i zablude u tekstu Pločanskog Dnevnika o TE

U cijelosti prenosimo Facebook objavu Krešimira Vejića:

S obzirom da je vikend, ispričavam se unaprijed što Vas zamaram “teškim” temama, ali ovim putem moram reagirati na tekst iz Pločanskog dnevnika ” Vlada RH se izjasnila o termoelektrani”! Prije svega, volio bih da znam s kim polemiziram iz Vlade ( vjerojatno neki ured za odnose s javnošću) jer ovako ispada da se raspravljam s Ljubicom Foškulo što mi nije namjera. Uvodno, mogu reći da su novinarske slobode i interpretacije jedno, a zakoni RH su nešto sasvim drugo! Dozvoljavam da novinari, bilo press Vlade RH, bilo Ljubica ne moraju znati sve o temama o kojima pišu, ali imaju odgovornost iznositi istinite informacije jer u protivnom ispadaju neprofesionalni. Svaki dan se uvjeravamo da Vlada RH sve više sliči na humorističnu seriju “Lud, zbunjen, normalan”, a manje na ozbiljnu instituciju koja bi trebala voditi ovu zemlju ( nema novih poreza, ima novih poreza, to je stari porez, ali još nije uveden itd.) tako da me od njih ništa više ne čudi! Problem je što posljedice osjećaju svi građani RH! A sada nešto više o istinama i zabludama iz samog teksta!

ZABLUDA (LAŽ) 1. “Ključne odluke, poput izmjene prostornih planova mora, i kada je u pitanju izgradnja TE od 800 MW, donijeti lokalna samouprava”, kažu iz državnog vrha.


ISTINA 1. Izmjene prostornog plana kada je u pitanju izgradnja TE od 800 MW donosi područna samouprava ( za Vas koji niste upoznati, kao i za Vladu RH koja očito ne poznaje važeće propise RH to je Dubrovačko-neretvanska županija)!

ZABLUDA (LAŽ) 2. “Osim toga, prije izmjene prostornog plana, za izgradnju termoelektrane u industrijskoj zoni Luke Ploče, potrebno je provesti stratešku procjenu utjecaja zahvata na okoliš, dakle razmotriti sva pitanja vezana uz potencijalnu lokaciju zahvata. Taj postupak uključuje i javnu raspravu s javnim izlaganjem”. Ovo je ključna zabluda (laž) na kojoj pretpostavljam Ljubica donosi svoj sud i komentar o dovođenju građana pred gotov čin itd.

ISTINA 2. Strateške procjene utjecaja zahvata na okoliš se rade ( sukladno važećim zakonskim propisima RH) prije izdavanja dozvola, a ne prije izmjene prostornog plana. Ono što zbunjuje Vas, Ljubicu, a vidim i Vladu RH je činjenica da i kod izmjena prostornog plana i kod izdavanja dozvola se provodi javna rasprava s javnim izlaganjem.Ipak, radi se o odvojenim postupcima, a ne identičnom postupku ( za pojašnjenje procedure Vama, Ljubici i Vladi RH stojim na raspolaganju sa stručnim službama Grada Ploča)!

ZABLUDA (LAŽ) 3.” Vlada RH očito tvrdi isto što i Ana Musa”.
” Dakle, dok sve studije, od isplativosti cijelog projekta do utjecaja na okoliš, ne budu gotove i bez obzira na načelnu potporu investicijskim projektima, bilo bi neozbiljno s naše strane bilo što komentirati, zaključuju u državnom vrhu.”
ISTINA 3. Gospođa Ana Musa se zalaže da se uopće ne pokrene procedura izmjena prostornog plana, a Vlada će konačno očitovanje dati nakon studija. Ovo su potpuno suprotni stavovi jer studije se ne mogu raditi bez izmjena prostornog plana što sam već objasnio u ključnoj zabludi 2. i istini 2.

ZABLUDA (LAŽ) 4. Podsjetimo, izmjene Prostornog plana su u Pločama spriječili građani svojim prosvjedima i negodovanjima u ožujku”.
ISTINA 4. Na dnevnom redu se nije trebalo raspravljati i donositi zaključke o izmjenama prostornog plana, već o pokretanju procedure i to za izmjene županijskog prostornog plana ( vidjeti naziv predložene – povučene točke) jer gradski vijećnici ne mogu glasovati o izmjenama prostornog plana županije, već o njima glasuje županijska skupština nakon provedene procedure!

Ima još zabluda u tekstu, ali bi uistinu bio predug odgovor pa sam se fokusirao na najvažnije.

Na kraju, nešto za moj gušt. Prijateljici Hanzali koja kaže sve zna i da nema što novo naučiti (očigledno pozorno čita Narodne novine i prati izmjene zakona o građenju) samo jedna informacija – lokacijsku dozvolu ne izdaje lokalna samouprava!

Pozdrav svima, isprika na dugom tekstu i ugodan vikend!

Krešimir Vejić