Politika i gospodarstvo

Krešimir Vejić: Argumenti a ne špekulacije

S obzirom na učestala prozivanja kolega iz Sdp-a, koja su potpuno neutemeljena, moram reagirati, iako smatram da su ovakve teme primjerenije za sjednice Gradskog vijeća, kao mjesta gdje se iznose politički stavovi. Kod gospodina Zmijarevića cijenim što je svoj tekst potpisao imenom i prezimenom za razliku od nekolicine njegovih stranačkih kolega koji po raznim portalima kao neregistrirani korisnici pokušavaju nabaciti blatom na sve što ima veze s HDZ-om ili sa mnom osobno pokušavajući politiku pretvoriti u žabokrečinu. Za gospodina Zmijarevića,a i njegove drugove vidimo da je 500.000,00 kuna sitan novac,ali za veliku većinu naših sugrađana je i 500,00 kuna koje im udijelimo kroz stavke socijalne pomoći iz gradskog proračuna izuzetno velik novac. S druge strane, kad vidimo da Vlada RH oprašta milijarde kuna duga medijskim tajkunima kroz predstečajne nagodbe, kako bi o SDP-u i Zoranu Milanoviću pisali hvalospjeve (slučaj EPH, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija itd.), složio bih se da se radi o sitnom novcu. Zanimljivo, čovjek bi očekivao koji komentar na tu temu, kao i na temu Branka Šegona koji je provodio te nagodbe i ujedno sebi sređivao povlaštene kredite ili temu gđe Lovrić-Merzel od kolumne tako bombastičnog i pretencioznog naslova kao što je lijevi direkt.

Gospodin Zmijarević je iznio cijeli niz konstrukcija, političkih stavova, ali bez jedne ključne stvari, argumenata.Što se tiče famoznih reprezentacija činjenica je da u proračunu za 2008. godinu pozicija R-003 Reprezentacija planirani iznos je 200.000, 00 kuna (gradonačelnik gosp. Ante Karamatić). U svim proračunima u mom mandatu pozicija R-003 Reprezentacija je srezana na 100.000,00 kuna. Kao vijećnik gospodin Zmijarević bi to morao znati, ali u jednom dijelu je u pravu. Povećani troškovi knjiženi na poziciju reprezentacije su se pojavili u slučaju obilježavanja 20. Obljetnice akcije Zelena tabla-Mala Bara na što sam izuzetno ponosan što sam kao gradonačelnik uspio organizirati sudionike same akcije koji su se postrojili ispred Predsjednika RH gosp. Josipovića. To je najmanje što smo mogli učiniti za zahvalu tim ljudima. Kao gradonačelnik ponovno bih učinio isto jer se s ponosom sjećam tih dana stvaranja RH za razliku od drugih koji bi ih vrlo rado zaboravili. Da je bilo volje uvjeren sam da se obilježavanje moglo napraviti i za 15. Obljetnicu. Neki se očigledno ne mire s činjenicom da postoji RH, institucije i vrijednosti koje kao građani ove države moramo poštovati bez obzira na različita politička razmišljanja, pa je najsvježiji slučaj bio kada jedan od vaših istaknutih mladih članova („budućnost SDP-a Ploča) odbija zapaliti svijeću u spomen na žrtve Vukovara na spomeniku hrvatskih branitelja s ostalim izaslanstvom SDP-a. Nažalost, s ovakvim ispadima budućnost vam nije blistava. Za razliku od Vas ja poštujem institucije RH pa sam predsjedniku RH gosp. Josipoviću i predsjedniku Sabora gosp. Leki i njihovoj sviti platio kave i ostala pića u Lune. Slobodno možete provjeriti kod gosp. Mateljka, djelatnika Lune koji je vaš istaknuti član. Ili reprezentacije za emisiju Lijepom našom koju sam doveo u Ploče, a cjelokupni prihod išao Udruzi Radost, ili reprezentacija- ručak davateljima krvi u Fulina nakon akcije darivanja (provjerite kod gosp. Paške Kužića, člana poglavarstva u vašem mandatu).

O vašoj konstataciji da sam ja kriv za spor s obitelji Stipić kojoj je zemljište oduzeto u komunističkom režimu kao i brojnim drugima, vremenu kada se nisam ni rodio, priznajem „kriv sam“! Samo, za to mi neće „suditi“ vaša partija niti moralne veličine koje su krale glasove na svojim unutarstranačkim izborima nego građani Ploča na izborima. Na vašu veliku žalost, „sudili“ su i o meni, ali o Vama prije pola godine.


S poštovanjem,

Krešimir Vejić