Politika

KONAČNO! Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića!

Tri tjedna nakon posljednje presice, u 11 sati uslijedilo je novo obraćanje javnosti Nacionalnog stožera o koroni.

“Danas imamo 596 novih od 9532 testiranja, prije tjedan imali smo 468 od 9948 testiranih, a tjedan prije toga 308 od 8073 testiranih. U pet dana ovog tjedna imali smo 2454 novih, a prošli tjedan 1865, to je za 31 posto više ovaj tjedan.

Trenutna 14-dnevna stopa je 143,40. najnižu ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska 385,43.


Na ljestvici zemalja EU po incidenciji smo 11., najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Francuska i Irska. Stopa smrtnosti od 2049.2 na milijun, je 20. na listi zemalja EU, javlja Index.

“Danas je udio pozitivnih 6,3, u proteklih 7 dana 5.2, u 14 dana 4.8 posto”, kazao je Krunoslav Capak.

“Jučerašnji ostanak u narančastom je važan element, poglavito za turistički sektor. To nas ne smije zavarati, ovaj porast hospitaliziranih i smrti, činjenica da je veliki dio necijepljenih jako je značajno, nije dovoljno to za sigurnu jesen.

HOĆE LI SE OTVARATI KAFIĆI?

Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima. Radili smo analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima. Pridružujem se ocjeni Beroša da nam upravo jedan balans mjera koje je donio Stožer omogućio da evo praktički i defacto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, kad govorimo o ljetnom turizmu, ostane u narančastoj zoni.

Također, poznato vam je da smo na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, kako organizirati ugostiteljstvo na početku jeseni.

Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi moramo naučiti kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna osobna odgovornost.

Ponavljamo koje su to temeljne mjere, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno. Upravo prozračivanje vrlo često, otvaranje prozora, ono što su nekad plašili s propuhom, sad je propuh svakih 10, 15 minuta dobro napraviti. Ta mjera se pokazuje kao jedna od najefikasniji.

Konkretan odgovor: planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju, I do od 1.9. Epidemiolozi će propisati mjere.

Sve rizike koje donosi i jesen, duži boravak u zatvorenom, svedemo na najmanju mjeru”, kazao je Beroš.

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni