Politika

KOMUNALNO ODRŽAVANJE: Ploče pune ekootoka

Smece u Plocama by Ante Sunjic

Pločani će vjerojatno od polovine kolovoza ove godine imati mogućnost razvrstavanja otpada, iako je, nakon ulaska Hrvatske u EU i stupanja na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji predviđa potpuno drugačiji način prikupljanja i skladištenja otpada, razvrstavanje trebalo početi 24. srpnja.

Do polovine kolovoza, naime, tvrtka “Gradatin” iz Sesveta trebala bi isporučiti 123 kontejnera, na temelju potpisanoga ugovora s “Komunalnim održavanjem” iz Ploča.

Naručen je po 41 kontejner za plastiku, staklo i papir, dok se kontejneri za tekstil planiraju naručiti naknadno. Vrijednost investicije, s PDV-om, je nešto veća od 330 tisuća kuna, a 40 posto troškova snosit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Ploče je u ovogodišnjem proračunu predvidio sredstva za ovu namjenu.


Prekrcajna stanica
Na području Grada Ploča planiran je 41 ekootok, na kojima će se postaviti po tri plastična kontejnera od 1100 litara, za papir, plastiku i staklo. U Mjesnom oboru Ploče, slijedom toga, bit će 14 ekootoka, u Kominu, Šarić Strugi, Rogotinu, Stablini, Baćini, Peračkom Blatu, Staševici i Spilice-Crpala-Gnječi po tri, u Banji dva, te u Mjesnom odboru Plina Jezero jedan ekootok.

Sav prikupljeni otpad odvozit će se na odlagalište otpada Lovornik u Baćini, u sklopu kojega se planira izgradnja prekrcajne stanice i reciklažno dvorište za prihvat kategoriziranog otpada.

Manje količine nerazvrstanog otpada će se odlagati na Lovorniku na dosadašnji način. Deponij u Baćini trebao bi biti zatvoren u iduće četiri godine, nakon završetka sanacije, a nerazvrstani otpad planira se odlagati na županijskome deponiju.

Opomene pa kazne
Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, selekcija otpada omogućena je u ukupno 247 gradova i općina, od njih ukupno 556, premda je prije godinu dana broj gradova i općina koji recikliraju otpad bio samo 29. U početnoj fazi, za one koji ne omoguće sortiranje otpada predviđene su opomene, a nakon toga kažnjavanje.

Tekst i foto: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni