Politika i gospodarstvo

KOMIN VELIKO GRADILIŠTE: Grad Ploče kreće u izgradnju ceste Banja-Komin-Luke

Danas je u Domu kulture u Kominu održan zbor mještana na tema je cesta Banja-Komin i Komin- Luke.

Uz predsjednika mjesnog odbora Komin, Juru Kraljevića, mještanima su ove projekte predstavili predstavnici Grada Ploče, Željko Škorić i Marijan Mikulić.

Radi se o projektima vrijednim preko 9 milijuna kuna, koji su u planu već petnaestak godina, a za koje je napokon došlo vrijeme realizacije. Cesta Banja-Komin bila bi rađena u dužini od oko 1800 metara. Trasa bi bila uz prugu i završavala bi otprilike kraj škole u Kominu. Širina ceste bi bila 5.5 metara plus bankine. Prolaskom te ceste zemljišta bi postala građevinska zona.


Prema projektu bi uz cestu bio nastavak radova vodovodne mreže koja je završena do Banje. Cesta Komin-Luke bi bila dužine od oko 2.5 kilometra, širine kolnika od 5.5 metara plus bankine.

Ono što je potrebno da bi ovi projekti, izuzetno važni za mještane, je odobrenje onih koji imaju posjede preko kojih bi navedene ceste prolazile. Za one kojima će cesta prolaziti preko posjeda biti će procjena zemlje. Na to rješenje će biti moguć prigovor nakon kojeg slijedi pravni postupak i vještačenje koje sigurno traje jedno dulje vrijeme.

Veliki dio mještana je dragovoljno odlučio potpisati dopuštenje da bi te ceste prošle preko njihovih zemalja jer su shvatili kolika je važnost ovih zahvata. Od ponedjeljka, sutra, svi zainteresirani mogu doći u prostorije gradske uprave Grada Ploča pogledati trasu ceste. U narednom razdoblju će biti omogućeno potpisivanje suglasnosti vlasnika zemlje kojom će proći trasa prometnice. Troškove javnog bilježnika bi snosio Grad Ploče.

“Eto dragi mještani naše mjesto postaje jedno veliko gradilište. Riva, kanalizacija, odvodnja, vodovod, ceste… potrebna je naša dobra volja i strpljenje da bi naše mjesto postalo uređenije i ugodno za život kroz ovih par godina” – napisali su na stranicama Kominske kronike odakle smo preuzeli informacije i fotografije.