Politika i gospodarstvo

Komin: Štandovi uz magistralu ugrožavaju promet

Kako bi se riješio problem štandova s voćem i povrćem uz magistralnu cestu između Opuzena i Komina, održan je još jedan u nizu radnih sastanaka Krešimira Vejića, gradonačelnika Ploča, i Ivice Provića, v.d. pročelnika za ruralni razvoj i poljoprivredu Dubrovačko-neretvanske županije.

Naime, problem prodaje poljoprivrednih proizvoda na nelegalno postavljenim štandovima uz magistralu postoji odavno, no najnovija zbivanja, točnije, rješenje o njihovu hitnom premještanju, koje je vlasnicima naložila vodopravna inspekcija, ovaj je problem ponovno aktivirala, pa ljudima koji ovdje godinama rade onemogućuje se daljnja prodaja.

Vlasnicima štandova naloženo je njihovo uklanjanje. Svjesni zakonskih regulativa, i na ovom sastanku vlasnici štandova su ponovili da je jedino što žele legalna pozicija za prodaju svojih proizvoda, ne bježeći i od eventualnih koncesijskih obveza.


Gradonačelnik Ploča Vejić zatražio je od predstavnika Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta prijedlog prihvatljivih pozicija za štandove.

– Smatram da je mnogima od ovih ljudi ovo jedini vid prihoda i o ovom im ovisi egzistencija, tako da uistinu ne mogu zamisliti negativne razmjere ukidanjem prava na rad, što zapravo nameće naložena im obveza uklanjanja štandova. Kao gradonačelnik spreman sam stati uz njih, te molim dva javna poduzeća da nam daju prihvatljivu poziciju na koju bi se spomenuta prodajna mjesta mogla premjestiti, a koja bi udovoljavala zakonskim regulativama Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, a nadalje će Grad Ploče kao nositelji projekta, prema dogovorenom, odraditi potrebno – kazao je gradonačelnik Vejić.

Međusobne prijave
Joško Erceg, predstavnik Hrvatskih voda, konstatirao je kako ovaj problem postoji godinama i da je premještanje štandova s ovog područja, prema mišljenju Hrvatskih voda, neminovno i naloženo je sukladno zakonskim propisima.

Na prigovore predstavnika prodavača koji su sudjelovali na sastanku, Erceg je nadodao da su krajnji proces uklanjanja štandova “ubrzale“ i međusobne prijave vlasnika štandova. Rekao je, nadalje, da se zakonske regulative treba držati i da od toga neće odstupiti, te mišljenje o ovom problemu ostaje isto, bez fleksibilnosti.

Na gradonačelnikov upit da izdvoji prihvatljivu poziciju na koju bi se postojeći štandovi trebali premjestiti, odgovorio je potvrdno, te se, sukladno zaključku ovoga sastanka, do 10. ožujka čeka odgovor Hrvatskih voda o mogućim pozicijama.

S druge strane, vrlo bitan akter u ovoj priči jesu i Hrvatske ceste u ime kojih je na sastanku Ivica Tutman naglasio da je njihova zadaća štititi cestovni pojas. Upoznao je prisutne i s nalazom prometne inspekcije, koja je također spomenute štandove ocijenila kao opasne, te navela da direktno ugrožavaju promet. Hrvatske ceste će također izdvojiti uvjete te odgovoriti na upit gradonačelnika Vejića i ponuditi prihvatljive pozicije.

Tekst: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr

Foto: Damir Jelčić