Politika

Kolinda u dolini Neretve: O termoelektrani će odlučiti narod

kolinda grabar kitarović by ante šunjic / slobodnadalmacija.hr

Termoelektrana, podjela državne zemlje, kolaps berbe mandarina, pelješki most, središnje su teme posjeta predsjedničke kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović dolini Neretve, gradovima Pločama, Opuzenu i Metkoviću.

Za nju nema nikakve dvojbe, o termoelektrani zbog koje je dolina Neretve mjesecima na nogama odlučivati će narod, državnu zemlju treba prodavati a ne davati na višegodišnji zakup, dok pelješki most nema nikakakve alternative za spajanje hrvatskog sjevera i juga.

Komentirajući inicijativu za izgradnju termoelektrane na ugljen u luci Ploče, čemu se protivi lokalna i regionalna samouprava, te lokalno stanovništvo, predsjednička kandidatkinja HDZ-a je rekla:


– Razumijem osjećaje lokalnoga stanovništva, jer ovo je poljoprivredni kraj i predivno područje. Prema mojim informacijama, u Pločama gradska uprava namjerava raspisati referendum i podržavam tu inicijativu. Treba poštivati rezultate toga referenduma i treba biti kako građani odluče.

Kitarović je, također, istaknula kako je zabrinjava činjenica da država ne dopušta prodaju poljoprivrednoga zemljišta, „s obzirom da je to jedna od najvećih prednosti koje smo ispregovarali s Europskom unijom, prijelazno razdoblje i da stranci ne mogu kupovati zemlju 12 godina, a odlukom ove Vlade to se anulira“.

Proizvođačima mandarina, s obzirom na brojne probleme pri plasmanu proizvoda, savjetovala je zajednički nastup na tržištu, a resorno ministarstvo je prozvala zbog nedovoljne pomoći poljoprivrednicima.

Govoreći o Pelješkom mostu, Kitarovic je naglasila:

– Pelješki most je jednostavno nužan i apsolutno podržavam njegovu izgradnju, jer moramo spojiti hrvatski jug s ostatkom zemlje. Često putujem prema Dubrovniku i svjedok sam problema koje imamo, pogotovo ljeti, s jedne i druge strane granice. Ne možemo dopustiti da Hrvatska nije teritorijalno povezana i cjelovita. Ja ću lobirati kod Europske komisije da se Pelješki most gradi iz sredstava Europskih fondova.

Tekst: Stanislav Soldo
Slika: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni