Politika i gospodarstvo

Kasnili glasovi iz Ploča: Raskol u Dubrovačko – neretvanskom SDP-u

Izbori za predsjednika SDP-a Dubrovačko neretvanske županije ipak idu u drugi krug, u koji ulaze Tatjana Šimac Bonačić i Davor Penić.
Dosadašnji predsjednik SDP-a DNŽ tako će u drugom krugu imati priliku obraniti svoju funkciju, no niti ovi izbori nisu mogli proći bez peripetija.

Iako su birališta zatvorena još u 19 sati (na nekim lokacijama i ranije) službeni rezultati su se čekali do 22:15 minuta, čime je prema pojedinim kandidatima bačena mrlja na izbore.

Prvi koji je demonstrativno napustio prostorije stranke je kandidat Mujica Zijadić, koji je postavio pitanje kako brojanje glasova može trajati toliko dugo, te da su rezultati trebali doći u roku od pola sata.


Nakon Zijadićevog odlaska, pasija čekanja rezultata se nastavila još sat vremena, a čekali su se rezultati iz Ploča, dok se na Korčuli krenulo u dodatno prebrojavanje.
Nakon što je, iza 22 sata, izborna komisija odlučila prezentirati rezultate, kao takmaci u drugom krugu predstavljeni su kandidati Šimac-Bonačić i Davor Penić. Šimac-Bonačić je osvojila 49,7 posto glasova, dok je njen protukandidat Penić osvojio 39% glasova.

Neslužbeno doznajemo kako se u Korčuli išlo u dodatno prebrojavanje zbog činjenice da je pobjednik odlučen razlikom od samo dva glasa, dok kašnjenje rezultata iz Ploča nije objašnjeno.

Po objavi rezultata i i kratkih izjava kandidata koji ulaze u drugi krug, zaiskrilo je između Davora Penića i Nikše Klečka, kandidata za podpredsjednika dubrovačkog SDP-a, no sve je ostalo samo na verbalnoj razini.
Nakon izlaska iz prostorija SDP-a Penić je tražio objašnjenje jednog od članova izborne komisije kako su rezultati iz Ploča toliko kasnili, te nezadovoljan odgovorom najavio žalbu, kao i provjeru isparavnosti rezultata.

Izgleda da na krajnjem jugu niti formalnosti ne mogu proći bez skandala, a drugi bi krug izbora trebao biti održan već u narednu nedjelju.

 

PortalOko.hr