Politika

Kao Rotterdam: u Luci Ploče bit će i rock-koncerti

Vlaska

Izgradio bi se sportski kompleks koji bi luku učinio privlačnijom za građane. Uz kanal Vlaška-more predviđeni su nogometni stadion, igralište za tenis, boćališta, sadržaji za vodene sportove, fitness…

Odobri li Svjetska banka oko pola milijuna eura Lučkoj upravi, Pločani bi mogli imati sportski centar kakav krasi sve veće gradove u zemlji. Lučka uprava Ploče, naime, zatražila je od Svjetske banke financiranje izgradnje sportskoga kompleksa u Luci Ploče.

Sportski sadržaji gradili bi se u sklopu tzv. strategije meke vrijednosti, kojoj je cilj jačanje odnosa između luke i lokalne zajednice kako bi se kod stanovništva promijenilo viđenje lučkog područja kao prljavog mjesta koje izaziva odbojnost.


Takva praksa primjenjuje se već u brojnim europskim lukama, poput Rotterdama, Amsterdama i Hamburga, u kojima se, među ostalim, održavaju rock-koncerti i različite sportske manifestacije, a u nekim su lukama čak izgrađeni i hotelski kapaciteti.

Prema idejnom rješenju, sportski kompleks u pločanskoj luci, predviđen uz kanal Vlaška–more, obuhvaćao bi nogometno igralište s umjetnom travom, kakvoga trenutačno nema u Pločama, igralište za tenis, boćališta, sadržaje za vodene sportove, fitness-dvoranu s pratećim sadržajima, te ugostiteljski objekt s manjim restoranom i kafićem.
– Lučka uprava Ploče smatra da je potpuno opravdano graditi ovakve objekte na području luke, jer će se moći baviti sportskim aktivnostima brojni pomorci za vrijeme boravka u našemu gradu, više od dvije i pol tisuće korisnika koji ulaze u luku, kao i stanovništvo Ploča i okolnih mjesta. Na ovaj način želimo unaprijediti odnose s lokalnom zajednicom, približiti luku građanima i poslati poruku kako luka nije mjesto na kojemu se obavljaju samo “prljave” aktivnosti, nego područje gdje se ljudi mogu rekreirati i uživati u ljepotama budućega parka prirode, s kojima će graničiti sportski tereni – rekao je ravnatelj Lučke uprave Tomislav Batur.

Ukupna investicija iznosit će oko pola milijuna eura. U usporedbi s cijenom kompletnog Projekta integracije trgovine i transporta, koja iznosi 150 milijuna eura, radi se o relativno malom iznosu, pa su u Pločama, s obzirom na iznimno pozitivne reakcije građana i sportskih udruga, uvjereni da će Svjetska banka, uz Lučku upravu Ploče, osigurati novac za realizaciju projekta.

Sredinom studenoga predstavnici Svjetske banke dolaze u redovitu nadzornu misiju u luku Ploče, pa se tada očekuje konačan dogovor s čelnim ljudima Lučke uprave.

Tekst: Ante Šunjić/EPEHA, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni