Politika i gospodarstvo

Kako nas varaju: Više od pola vrhunskih maslinovih ulja u hrvatskim dućanima je lažno

Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu deklariraju kao ekstradjevičanska ne zaslužuju tu etiketu, pokazuju podaci koje je Državni inspektorat lani prikupio temeljem analize 25 takvih ulja. Čak 14 provjerenih ulja nije prošlo senzorske analize niti je zadovoljilo parametre kvalitete, zbog čega je podneseno devet optužnih prijedloga, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja.

Kako doznaje Večernji list, zabrana bi vjerojatno bilo i više kada trgovci ne bi imali mogućnost sami povući s tržišta neispravno deklarirano ulje. Drugi zabranama doskoče tako što zahtijevaju složene i dugotrajne analize svojeg proizvoda, što im ostavlja dovoljno vremena da ulje prodaju kupcima koji su uvjereni da uzimaju vrhunsko ulje. Večernji postavlja i pitanje koliko se netočno deklariranog maslinovog ulja provuklo nezapaženo, budući da je broj uzorkovanja mali, a Hrvatska uvozi ogromne količine ulja, 4,5 milijuna litara samo u 2019. godini.

Nije pronađeno zdravstveno neispravno ulje

Novinari Večernjeg nisu od Inspektorata uspjeli doznati koji su brendovi maslinovog ulja bili lažno deklarirani, ali pišu kako se najčešće radi o navodnim ekstradjevičanskim uljima koja se na akcijama prodaju za 20 do 30 kuna. Od 25 analiziranih uzoraka njih 20 inspektori su uzeli u maloprodaji, a ostalih pet iz proizvodnje.


Od sedam uzoraka porijeklom iz Hrvatske dva su bila lažno etiketirana kao ekstradjevičansko ulje. Od preostalih 18 ispitanih uzoraka ulja koje se prodavalo u trgovinama njih 12 nije prošlo analizu. Svih 18 uzoraka došlo je iz zemalja EU, i to jedno iz Grčke, 10 iz Italije i sedam iz Španjolske, a palo je šest talijanskih i šest španjolskih ulja. Iz Inspektorata dodaju kako problematična ulja nisu zdravstveno neispravna, ali utvrđeno je da ne spadaju u tu najvišu kategoriju kvalitete pa su na tržište trebala biti stavljena kao obična djevičanska maslinova ulja.

Ekstradjevičansko ulje minimalno 40 kuna

Novinari Večernjaka o problematici pogrešno deklariranih ulja na našem tržištu razgovarali su s Ivicom Ljubenkovom, predsjednikom Zajednice udruga uljara i maslinara Hrvatske. Ljubenkov je kao veliki problem u borbi protiv nekvalitetnih proizvoda istaknuo to što inspekcija trgovcima u slučaju traženja superanaliza dozvoljava da i dalje prodaju sporno ulje, umjesto da se do konačnih rezultata ono stavi izvan prodaje.

Maslinar je objasnio i kako se formira realna cijena ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Cijena ulja ovisi o veličini nasada, skrivenim subvencijama države, strojnoj ili ručnoj obradi i berbi maslina, što može znatno pojeftiniti, odnosno poskupiti finalni proizvod, a ekstradjevičanskih hrvatskih ulja ove sezone nema ispod 60-70 kuna po litri, kazao je. S obzirom na manje troškove proizvodnje u inozemstvu, Ljubenkov dodaje kako je moguće da vrhunsko strano ulje košta oko 40 kuna, ali sve ispod toga smatra dampingom ili prijevarom.

Kao i obično kada je riječ o problematičnoj kvaliteti prehrambenih proizvoda na tržištu, velik dio problema leži u slaboj kupovnoj moći hrvatskih građana, smatra predstavnik maslinara. „Ako je uvozno 20-30 kn, a naše 70, što mislite koje će potrošač odabrati“, pita, te predlaže visoke novčane kazne i značajno povećanje broja godišnjih kontrola e reda. „Ovako se dampingom ugrožava domaća proizvodnja, a kad ona nestane, kao što se događa i s mlijekom, šećerom… i uvozno će ulje biti skuplje“, kaže Ljubenkov.