Politika i gospodarstvo

KAFIĆI TEK NA PROLJEĆE: Procurio plan otvaranja restorana i kafića, ugostitelji nezadovoljni

Iz Nacionalne udruge ugostitelja poručili su kako se događa konačan pad sektora ugostiteljstva u režiji Stožera civilne zaštite.

Procurili su, kažu, prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma.

Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili s cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele.


– Otvaranje restorana se planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana kasnije nakon toga bi se otvorili caffe barovi s mogućnošću posluživanja isključivo na terasama ugostiteljskih objekata. Po svemu iznesenom Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama bez uključivanja struke u definiranje akcijskog plana otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva – kažu.

Ovakav scenarij je neprihvatljiv, navode, Udruzi koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira tko može raditi i prikloni se modelu koji će definirati što se na koji način treba obavljati kako bi se s epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze.

Stavljanjem u neravnopravan položaj subjekte iz istoga sektora na temelju njihova imena možda bi se činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas kada smo dužni obrazložiti i argumentirati naše stavove nepobitnim činjenicama kao rezultata ozbiljnih studija i analiza.

– U Udruzi ozbiljno shvaćamo položaj jedinog pravog predstavnika struke i mjesecima pokušavamo amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera.

Iznenađuje nas ovakav pristup Stožera nakon svega što smo prošli u posljednja dva mjeseca. Od prvog dana primjene Odluke Stožera koja je označila drugi lockdown sektora ugostiteljstva, apeliramo i nudimo rješenja na sve uočene nedostatke odluke. Vjerujemo da će i USRH, sukladno najavama, krajem mjeseca razmotriti iste – napominju.

Već mjesecima se, nastavljaju, Nacionalna udruga ugostitelja spominje kao partner u dijalogu Stožera civilne zaštite, obećava se kvalitetna komunikacija i konzultacija prije donošenja odluka.

U jednom su se trenutku, napominju, i obuzdali od kritiziranja Stožera kako bi im smanjili teret koji nose na leđima i na taj način omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u nadi kako će one ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve relevantne parametre i čimbenike koji imaju utjecati na donošenje odluka.

– No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo, jer za razliku od HOK-a i HGK-a čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra – poručili su.